Křest knihy Toulky českým západem v Západočeském muzeu

Akce Plzeň

Křest knihy Toulky českým západem v Západočeském muzeu
Kultura
Web organizátora:
www.grafia.cz
Další akce ve městě Plzeň

Křest knihy Toulky českým západem v Západočeském muzeu

Vstup na křest knihy je ZDARMA, ale doporučujeme rezervaci místa zde:
https://goo.gl/forms/tqYfOBe3t2Xx7ynE2

Anotace knihy:
Jak vypadal náš kraj před sto lety?
Co se změnilo, co zmizelo v proudu času?
Jací byli naši předkové před pár generacemi?
Jak vznikly názvy obcí v západních Čechách?

Odpovědi přináší unikátní populárně naučná publikace z vydavatelství Grafia, která s přispěním Plzeňského kraje vychází v předvánočním čase s názvem TOULKY ČESKÝM ZÁPADEM aneb z historie měst a obcí Plzeňského kraje. Jejími autory jsou zkušený publicista a spisovatel Josef Kejha a historik Jiří Janouškovec, jejichž Zmizelá Plzeň, Plzeňský Prazdroj a další historické publikace jsou vysoce ceněny pro svoji historickou erudovanost i čtivost.

Kniha obsahuje snímky starých fotografů zachycené na skleněných negativech uložených ve sbírkách Západočeského muzea v Plzni, které dosud v drtivé většině nebyly knižně publikovány. Většina fotografií v publikaci pochází ze sbírky spojené se jménem legendárního etnografa Ladislava Lábka, zakladatele plzeňského Národopisného muzea (dnes oddělení národopisu Západočeského muzea v Plzni).

K vyváženosti díla přispívá odborně hodnotná a současně čtivá populárně naučná textová část plná faktů a zajímavostí ze staleté historie obcí a měst – od jejich vzniku až po současnost.

Myšlenka vydat tuto knihu vznikla na podnět čtenářů Plzeňského deníku, kde více než tři roky jedenkrát týdně od prosince 2009 do února roku 2013 vycházel čtenářsky nejúspěšnější seriál s touto historickou tématikou. Objevila se zde ale jen část obcí Plzeňského kraje. Uměleckou kvalitu autorských textů i práci s fotografiemi ocenil mj. Ing. Arch. Jan Soukup, který v několika dopisech i osobně autorům vyjádřil uznání za široký záběr pojetí i čtenářsky přitažlivé zpracování. Stejně tak reagovali i historik Prof. PhDr. Jan Kumpera, CSc. a Prof. PhDr. Viktor Viktora CSc., literární historik.

Kniha významným způsobem doplní povědomí o historii měst a obcí v nebývale uceleném pojetí, neboť v abecedním řazení zahrnuje cca 330 obcí a měst. Stane se tak nejkomplexnější publikací o historii obcí v Plzeňském kraji.

V době, kdy stoupá zájem o poznání našich historických kořenů či genealogie, je publikace zdrojem dokumentujícím reálný stav prostředí obce či jednotlivých architektonických památek a způsobu života obyvatel.

Kniha je výrazným vkladem k porozumění tisíciletého vývoje plzeňského regionu.
Publikaci může využít pro propagační účely každá obec Plzeňského kraje.

Pojďte se spolu s autory toulat českým západem, udělejte radost svým blízkým hodnotným dárkem, který ocení každý milovník zašlých časů. Zpomalme na chvíli a načerpejme jedinečnou atmosféru!

Formát a rozsah publikace: A4, cca 500 stran, pevná knižní vazba, obálka lamino (pro každou z 330 obcí v průměru 1-2 strany, zahrnující text a historické fotografie, abecední řazení)

Děkujeme Plzeňskému kraji za podporu při vydání!

Ukázky z knihy:
https://form.simpleshop.cz/gNN0/

PhDr. František Frýda, ředitel Západočeského muzea v Plzni, o publikaci píše:
Kniha, kterou autoři předkládají veřejnosti, je stručným dějepisem jednotlivých obcí Plzeňského kraje. I když je kompilací již známých a publikovaných informací, je významná především tím, že na jednom místě předkládá základní údaje z jejich historie, které by čtenář musel hledat v řadě téměř nedostupných a specializovaných článků a odborných publikací. Kniha se tak stává velmi přehlednou příručkou pro milovníka historie západních Čech. Díky bohatému seznamu použité literatury tak umožňuje zájemci o hlubší poznání dále studovat historii svého kraje, či konkrétní obce. Kniha je bohatě vybavena historickými fotografiemi, které nejsou jen pouhou ilustrací, ale samy o sobě jsou nositeli dalších informací, a to i takových, které se těžko popisují.
Je zřejmé, že veřejnost dostává do rukou kvalitní a bohatě ilustrovaný přehled historie osídlení Plzeňského kraje a jistě najde mnoho čtenářů všech věkových skupin. Poznání historie místa, v němž žijeme, je základním předpokladem našeho vztahu k domovu, k zdravému patriotismu, který v dnešním globalizovaném světě stále více nabývá na významu.

PhDr. František Frýda
ředitel Západočeského muzea v Plzni

Místo konání akce: Západočeské muzeum v Plzni, Kopeckého sady 2, Plzeň
Vstupenky: https://goo.gl/forms/tqYfOBe3t2Xx7ynE2
Datum začátku akce: 1. Prosince 2017 17:00
Datum ukončení akce: 1. Prosince 2017 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.7449N 13.3788E

Případné změny si prověřte na webu akce Křest knihy Toulky českým západem v Západočeském muzeu

Jméno organizátora: Grafia
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
G4 Jelen & JFO II
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
M4 Smetanova Libuše II
Divadlo Jiřího Myrona, Ostrava
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava