Minisympozium na téma: Duševní zdraví

Akce Praha

Minisympozium na téma: Duševní zdraví
Přednášky a kurzy
Web organizátora:
www.caspos.cz
Další akce ve městě Praha

Minisympozium na téma: Duševní zdraví

Otázky duševního zdraví jsou v dnešní době naprosto zásadním tématem. Minisympozium chce především představit téma internetové krizové intervence, jež představí doktor Ebert, průkopník této metody. Dále v rámci sympozia proběhnou dvě přednášky zaštítěné Národním ústavem duševního zdraví (NUDZ.)

Srdečně jsou zváni nejen studenti psychologie, ale i široká veřejnost a kdokoli, kdo má zájem o téma duševního zdraví a psychologii.
Celá akce se koná ve spoluprací Unie psychologických asociací (UPA) a České asociace studentů psychologie (ČASP).

Vstupné dobrovolné!
Místnost: R016 (přízemí)

Program:
10:30 – 11:30 - Tereza Příhodová, MA, psycholog NÚDZ
“Interaktivní měření impulzivity u pachatelů násilné trestné činnosti”

11:30- 12:30 - doc. PhDr,. Marek Preiss, PhD., vedoucí psycholog NÚDZ
" Zralá osobnost a duševní zdraví"

13:00 – 14:30 - Dr. David Daniel Ebert, PhD.
(laureát ceny Comenius Early Career Psychologist Award EFPA 2017)
“Využívání internetu a chytrých telefonů ke zlepšení péče o duševní zdraví”



ZKRÁCENÉ ANOTACE K PŘEDNÁŠKÁM:
“Interaktivní měření impulzivity u pachatelů násilné trestné činnosti”
Impulzivita je vysvětlována pomocí konstruktů zahrnující netrpělivost, bezmyšlenkovité jednání, lhostejnost vůči důsledkům chování, či neschopnost potlačit nevhodné chování. V návaznosti na tyto konstrukty byly postupně vynalezeny nástroje na měření impulzivity. Tyto nástroje zahrnují sebehodnotící škály a behaviorální metody. V rámci této přednášky budou představeny nejběžnější nástroje používané odborníky napříč psychologickým spektrem. Dále bude představen výzkum, do kterého byly zapojeny osoby, odsouzené alespoň za dva násilné trestné činy (vč. loupeže, vraždy a pokusu o vraždu) a trpící diagnózou antisociální poruchy osobnosti.

“Zralá osobnost a duševní zdraví"
Zralá osobnost a kvalitní duševní zdraví je cílem každého moderního člověka. Jaký je ale rozdíl mezi zralou, optimální a harmonickou osobností z hlediska jejich vztahu k integritě osobnosti a integraci? Je potřeba zvážit vztah mezi normalitou, pojetím osobnosti a integritou/integrací. Integrace je vnímána jako zaměření spíše na vnitřní procesy individua, integritu jako zaměření spíše na procesy vnější a pozorovatelné. Zralá osobnost je cíl dosažitelný v průběhu ontogeneze, optimální či harmonická osobnost je však spíše nedosažitelný cíl s návazností na pojetí charakteru a ctností.

“Využívání internetu a chytrých telefonů ke zlepšení péče o duševní zdraví”
Poruch duševního zdraví stále přibývá, ale jen malá část z nemocných dostane odpovídající péči. Mnoho omezení, které s sebou nese tradiční psychologie, by mohlo být vyřešena poskytováním psychologické intervence skrze internet nebo telefon (= Internet-Mobile Interventions, IMIs).
Tato přednáška je úvodem do tématu psychologické internetové intervence. Dále poskytne diskuzi o možnostech aplikace této metody a posluchači budou seznámeni také s vědecky podloženými důkazy a pozitivním účinku IMIs. Přednáška představí výsledky léčby mentálních poruch pomocí IMIs (deprese, úzkostná porucha, stres, chronické bolesti hlavy, diabetes, alkoholismus, a další.). Dostaneme se i k analýze toho, pro jaké klienty je takový přístup vhodný a pro jaké nikoli a zda je takový postup finančně výhodný vzhledem k jeho efektu. Nebudou opomenuty ani negativní účinky a rizika, které může IMIs přinést.

Místo konání akce: Pedagogická fakulta UK, Magdalény Rettigové 4, Praha
Datum začátku akce: 1. Prosince 2017 10:30
Datum ukončení akce: 1. Prosince 2017 14:30
Pravděpodobné souřadnice: 50.0797N 14.4203E

Případné změny si prověřte na webu akce Minisympozium na téma: Duševní zdraví

Jméno organizátora: Česká asociace studentů psychologie
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce