Mladý měsíc, poetický festival slovinských básnířek

Akce Praha

Mladý měsíc, poetický festival slovinských básnířek
Kultura
(A)VOID Floating Gallery, Praha
Další akce ve městě Praha

Mladý měsíc, poetický festival slovinských básnířek

2. Poetický festival slovinských básnířek Mladý měsíc

25.-28. říjen, Praha a Nová Paka

Srdečně Vás zveme na 2. Poetický festival slovinských básnířek „Mladý měsíc“, který se koná ve dnech 25.-28. října a představí básnířky Lidija Dimkovska, Alenka Jensterle Doležal, Barbara Pogačnik a Stanislava Chrobáková-Repar.

První den (úterý, 25. října)
Večer v 19 hodin proběhne literární večer v (A)void Floating Gallery (Náplavka, 128 00 Praha 2), na kterém autorky přednesou své básně v originále a překladu. Večer budu moderovat Hana Mžourková a Aljaž Koprivnikar.

Druhý den (středa, 26. října)
Dopoledne v 9 hodin se na Filozofické fakultě (m. č. 23) uskuteční překladatelský seminář pražských studentů slovenistiky. Seminář uvedou Radek Čermák, Peter Kuhar a Lenka Daňhelová s přednáškou o překládání slovinských básní do češtiny. Seminář bude od 11 hodin pokračovat besedou s autorkami.
Večer v 19 hodin v Novopackých sklepech (Lomnická 76, 509 01 Nová Paka) proběhne druhý literární večer se slovinskou literaturou v Nové Pace, na kterém autorky přednesou své básně v originále a překladu. Večer bude organizovat Lenka Šulcová a Jaromír Typlt.

Třetí den (čtvrtek, 27. října)
Večer v 18 hodin proběhne třetí literární večer v Lužickém semináři (U Lužického semináře 13, 118 00, Praha 1), na kterém autorky přednesou své básně v originále a překladu.O hudební složku večera se postará Silvia Morasten. Večer bude organizovat Eliška Papcunová.

Těšíme se na Vás!

Festival organizuji:
Alenka Jensterle-Doležal, Aljaž Koprivnikar, Andrej Šurla,
(Katedra jihoslovanských a balkanistických studií FF UK, Úřad Vlády Republiky Slovinsko pro Slovince ve světě, Centrum pro slovinštinu jako druhý/cizí jazyk Filozofické fakulty v Lublani, Velvyslanectví Republiky Slovinsko v České republice, Penzion a restaurace Novopacké sklepy (Nová Paka - centrum), Slovinský Spolek Josipa Plečnika....)

Další informace také zde: https://www.facebook.com/events/1805240523046843/


Barbara Pogačnik

Barbara Pogačnik (1973), básnířka, překladatelka a literární kritička, vystudovala románská studia na Université Catholique de Louvain v Belgii a magisterský titul získala(?) na na pařížské Sorbonně. Je autorkou sbírek Poplave (Mladinska knjiga, 2007), V množici izgubljeni papir (LUD Literatura, 2008), Modrina hiše /The Blue of the House (Študentska založba, 2013), Alica v deželi plaščev (Mladinska knjiga, 2016). Její básně byly publikovány i v rumunštině (Funi Moon iunie, Bukurešť, 2013). Hostovala na více než 40 mezinárodních festivalech (Rotterdam, Medellin, Qinghai, Cork, Struga, Erevan, Nazaret,…) a rezidenčně pobývala ve více než 20 zemích. Její básně jsou zahrnuty v mnoha antologiích (francouzské, anglické, polské, české, španělské, hebrejské, italské, chorvatské, ...), a byly přeložené do více než 25 jazycích, z nichž některé byly také zhudebněny. Přeložila více než 150 autorů, převážně z a do francouzštiny, překládá i z angličtiny, italštiny, chorvatštiny, srbštiny a španělštiny. Přednášela na Katedře překladu a tlumočení na univerzitě v Lublani a organizovala mezinárodní festival poezie Pesniki prevajajo pesnike / Sinji krog. Byla také členkou mnoha/vícero literárních porot.



Lidjia Dimikovska

Lidija Dimkovska (1971, Skopje, Makedonie) je básnířka, spisovatelka a překladatelka slovinské a rumunské literatury v makedonštině. Od roku 2001 žije v Lublani. Vydala šest básnických sbírek a romány Skrita kamera, Rezervno življenje a No-Ui. Sestavila vícero antologií, její díla byla přeložena do několik cizích jazyků, získala řadu makedonských i mezinárodních ocenění, mezi nimi i makedonskou cenu za nejlepší debut, za dva ze svých románů makedonskou cenu za nejlepší prózu, rumunské ocenění za poezii Poesis in Tudor Arghezi, německou cenu za poezii Hubert Burda, cenu Evropské unie za literaturu za román Rezervno življenje, a v letošním roce evropskou cenu za poezii “Petru Krdu”.
V roce 2012 se dostala do užšího výběru německé ceny Brucke Berlin, v roce 2013 The Best Translated Book Award a v roce 2016 obdržela ocenění Evropského básníka svobody.
Účastnila se mnohých literárních akcí a čtení po celém světě.
Ve slovinském překladu Aleše Mustara publikovala sbírku básní Nobel proti Nobelu a pH nevtralna za življenje in smrt, dále romány Skrita kamera a Rezervno življenje. V roce 2017 vyjde její poslední básnická sbírka Črno na belem.
Díky nakladatelství Větrné Mlýny v Brně budeme moci v češtině brzy číst její román Rezervno življenje.


Stanislava Repar

Dr. Stanislava Repar (1960, Bratislava) je slovenská a slovinská spisovatelka, překladatelka, vědkyně, redaktorka a vydavatelka, která píše současně ve slovinštině a slovenštině. Vystudovala filozofii a estetiku, získala doktorát v oboru literární vědy. Žije v Lublani, kde pracuje převážně pro vydavatelství KUD Apokalypsa. Aktivní je rovněž v rodné Bratislavě, od ledna 2016 zde funguje jako šéfredaktor literárního měsíčníku Romboid, kterou vydává Asociace organizací slovenských spisovatelů (AOSS); v současné době žije ve Finsku. Přeložila 24 titulů z literatury, humanitních věd a filosofie (např. S. Kosovela, V. Bartola, M. Kušara, B. Smolnikara, S. Tratnikovou, M. Vidmarovou, P. Kovače …/ J. Ondruše, E. J. Grocha, Balla, I. Kadlečíka, D. Heviera, Š. Strážayho, P. Hrušku…/ M. Hodžu, S. Žižka, M. Dolara, A. Zupančiče, C. Hedžet Totha, D. Komela, A. Tonkliho …), doma i v zahraničí sestavila a editovala četné antologie a další publikace. Je autorkou 17 knih různých žánrů, 4 rozsáhlých vědeckých expertíz zveřejněných na internetu (QUING, MK RS) a řady rozhlasových i jiných scénářů. V posledních pěti letech publikovala: Agonija smisla (2015, eseje / slo), Obešanje na zvon (2014 poezie / slo), Fabrika porcelana (2014 haiku / sk-slo) Existenciály I (2014, kniha 34 rozhovorů v období 1991–2001 / sk), Echoechoecho (2013, poezie / sk), Tesnoba na stežaj. Novo branje poezije Viere Prokešove á (2012, vědecká monografie / svk) a Dotakniti se prazne sredine (2011, poezie / slo). Napsala knihu Slovenka na kvadrat (2009, 2013/ slo, 2011/ sk) a titulní monodrama, které mělo premiéru na podzim roku 2013 v Lublani a v Bratislavě (režie N. Upper) a které úspěšně představila na mnoha zahrničních jevištích. Letos v létě vystoupila jako literární kritička na festivalu Pranger.

Místo konání akce: (A)VOID Floating Gallery, Výtoň, Praha
Datum začátku akce: 25. Října 2016 19:00
Datum ukončení akce: 25. Října 2016 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0682N 14.4144E

Případné změny si prověřte na webu akce Mladý měsíc, poetický festival slovinských básnířek

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
CÍSAŘSKÝ DEN
Mírové Náměstí, Kadaň
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
HASIČSKÁ MUZEJNÍ NOC
Prachatické muzeum, Prachatice
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava
BULAT OKUDŽAVA
Městská knihovna Frýdek-Místek, Frýdek-Místek