NOC KOSTELŮ JIŽ POŠESTÉ V KLADNĚ

Akce Kladno

Jiné akce
kostel Nanebevzetí Panny Marie, Kladno
Další akce ve městě Kladno

NOC KOSTELŮ JIŽ POŠESTÉ V KLADNĚ

Také v  letošním roce se do Noci kostelů  zapojí i Římskokatolická farnost u  kostela Nanebevzetí Panny Marie.

 

Stejně jako na mnoha dalších místech naší arcidiecéze a celé České republiky připravujeme na večer 10. června 2016  mimořádné otevření našich kostelů  pro ty, kteří do kostela pravidelně nechodí, i pro ty, kteří třeba ještě nikdy práh kostela nepřekročili, zkrátka pro všechny lidi.

 

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před jedenácti   lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. V roce 2009 se touto zahraniční zkušeností inspirovali pořadatelé v České republice a poprvé pozvali širokou veřejnost na noční program do několika otevřených kostelů. Zájem návštěvníků o první ročník Noci kostelů povzbudil zástupce z mnoha dalších kostelů, a tak se již v následujícím roce konala Noc kostelů v celé České republice.

Noc kostelů je pozváním pro každého, aby bez ostychu a bez zábran vstoupil do křesťanských chrámů a mohl obdivovat jejich duchovní a umělecké bohatství. Nejde však jen o setkání s krásou architektury či výtvarného umění a hudby, ale současně také s tím, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů a co už po dva tisíce let do kostelů přivádí věřící.

Nabízí se možnost podívat se do   kostelů v době mimo konání bohoslužeb. Budou při tom otevřeny i prostory, do nichž se běžně nechodí, jako jsou např. sakristie, zvonice, bude umožněn přístup na kůr, k varhanám atd. Ve všech kostelech také bude připraven doprovodný program (vystoupení dětí, komentované prohlídky interiérů, čtení z Písma sv., zazpívá chrámový sbor a potěší nás i naši hudebníci).

Nepůjde jen o pouhé zpřístupnění bohoslužebných prostorů.  Jde  o událost, jejímž cílem je vtáhnout návštěvníka do děje, kdy lidé vstanou večer od svých televizí a půjdou se projít do města, aby něco zažili, aby se setkali s přáteli a seznámili se s místy, kolem nichž často procházejí, ale kde třeba ještě nebyli, aby objevili něco nového.

Chrámy stojí v našich obcích a městech jako symboly víry a naděje. Noc kostelů nabízí možnost nezávazného setkání s křesťanstvím. Ve večerní a noční atmosféře  mají návštěvníci možnost setkat se s křesťanstvím prostřednictvím rozhovoru, hudby, umění, zážitku. Kostely jsou  důležitou součástí společenského života obyvatel a mají i svou nezanedbatelnou  kulturní hodnotu. Noc kostelů probíhá na řadě míst České republiky a  nabízí možnost v noční atmosféře navštívit nejen kostely a modlitebny, ale také prostory klášterů, rajské dvory, krypty, věže, kůry a další místa.

Noc kostelů 2016 je  pozváním všech lidí dobré vůle ke společnému setkání a k objevování krásy křesťanských výtvarných a architektonických pokladů, duchovních a uměleckých skvostů křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. Je  projevem kreativity a důvěry v život u lidí, kteří chrámy stavěli a zdobili, ale i u těch, kteří je dnes obývají a chtějí se podělit o svou víru, o svůj život a své osobní obdarování a dovednosti. Je nabídkou zakotvené křesťanské spirituality, modlitby a služby potřebným. Je také  znamením živé spolupráce křesťanských církví (ekumenismus), která zaceluje rány vzniklé v minulých staletích.

Mottem letošní noci kostelů je   to verš 21,25 z knihy Zjevení: „Jeho brány zůstanou ve dne otevřené, NOC tam už nebude.“

Noc svým tichem a klidem dává člověku možnost  rozjímat, být sám se sebou, nabízí prostor pro zamyšlení,  pro ztišení, pro zklidnění těla i duše, pomáhá najít odpovědi na otázky, které  v denním shonu nebývají zřetelné.

 

K návštěvě jste srdečně zváni Vy, Vaši přátelé, známí ...... a všichni lidé dobré vůle.

Informace o Noci kostelů je možné najít  na webových stránkách:

Česká republika:          www.nockostelu.cz

Slovenská republika:  www.nockostolov.sk

Rakousko:                    www.langenachtderkirchen.at

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Kadaňský mír
Františkánské zahrady, Kadaň
Panama a její krásy – cestovatelská přednáška
Informační středisko města Ústí nad Labem, Ústí nad Labem