Ochutnávka vín vyrobených za pomocí dubových alternativ

Akce Velké Bílovice

Ochutnávka vín vyrobených za pomocí dubových alternativ
Víno Pivo
BS vinařské potřeby s.r.o., Velké Bílovice
Další akce ve městě Velké Bílovice

Ve Velkých Bílovicích se v úterý 16. srpna uskuteční ochutnávka vín finalizovaných pomocí dubových alternativ. Degustace proběhne v prodejně společnosti BS vinařské potřeby a bude spojena s neformální diskuzí o využívání různých forem dubových alternativ v různých fázích výroby.

Návštěvníci mohou vyzkoušet vzorky červených i bílých vín například Rulandské šedé, Rulandské modré, Veltlínské zelené a další pro jejichž finalizaci byly použity dubové desky, kostky, válečky, ale také novinky jako Oenofirst a Oenofirst finisher od společnosti Seguin Moreau. Během ochutnávek zájemci získají odborné informace i praktické rady pro nadcházející sklizeň.

Společnost BS vinařské potřeby je již 10. rokem výhradním zástupcem francouzské firmy Seguin Moreau. Tento světový výrobce barikových sudů a dalších produktů zaměřených na proces barikování vína představuje ve světě průkopníka ve výzkumu enologických možností dubu. Co se týká objemu, Seguin Moreau v současnosti dodává do celého světa na 90 000 sudů ročně a zabývá se i výrobou velkoobjemových sudů a tanků určených ke zrání vína.

Protože dubový sud je poměrně nákladnou záležitostí, znamená hledání alternativních cest pro barikování vín významný trend v současném vinařském světě. Jako náhrada barikového sudu se používají například dubové desky, válečky chipsy, lisovaná drť apod. vyrobené z páleného i nepáleného dubu. Aromatické látky uvolňující se z kousků dubového dřeva jsou ve výsledku velmi podobné jako ty v barikových sudech, navíc jsou však koncentrovanější, protože menší kousky mají v součtu větší povrch a zrání proběhne rychleji. Tyto alternativy se tak stávají výrazně dostupnější možností s mnohem nižšími transportními nároky, než je tomu u velkých a těžkých dubových sudů.

Ochutnávka je určena pro návštěvníky z řad široké veřejnosti ale i samotné vinaře a další zájemce o tuto metodu zpracování vína. Program začíná v 10 hodin a probíhá průběžně po celý den v prodejně společnosti BS vinařské potřeby ve Velkých Bílovicích. Vstup je zdarma bez nutnosti rezervace místa. Více informací na www.vinarskepotreby.cz

Jméno organizátora: BS vinařské potřeby s.r.o.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Čejkovické slavnosti vína
Zámecká zahrada, Čejkovice
Kadaňské pivní slavnosti
Františkánské zahrady, Kadaň
Čejkovické slavnosti vína
Zámecká zahrada, Čejkovice
VINOBRANÍ V PARKU
Tyršovy sady, Šternberk
Den v růžovém Děčín
Na pěší zóně pod Růžovou zahradou, Děčín