Ozvěny Noir Film Festivalu v Olomouci

Akce Olomouc

Ozvěny Noir Film Festivalu v Olomouci
Divadlo, kino, Festivaly
Další akce ve městě Olomouc

Ozvěny Noir Film Festivalu v Olomouci

Noir Film Festival letos na konci srpna oslavil na hradě Křivoklát 5. narozeniny a opět se těšil velké přízni publika, ať už z řad stálých fanoušků, tak nově příchozích. Pokud jste na Křivoklát o prázdninách neměli možnost zajet, stavte se 8. 11. v Olomouci na noirový dvojprogram organizovaný ve spolupráci s Pastiche Filmz.

At the end of August this year, the Noir Film Festival celebrated its 5th birthday in Křivoklát Castle, and once again enjoyed great favour from the audience – both from the ranks of existing fans, and from new arrivals. Those who did not have the chance to come to Křivoklát during the holidays now have a unique opportunity to once again watch selected films from this year's programme in Olomouc as part of the festival Echoes.

19:00 LIDSKÁ BESTIE (Human Desire)
USA, 1954, 87 min.
Režie: Fritz Lang
Produkce: Lewis J. Rachmil (Columbia Pictures)
Scénář: Alfred Hayes podle románu Émila Zoly
Kamera: Burnett Guffey
Hudba: Daniele Amfitheatrof
Hrají: Glenn Ford, Gloria Grahame, Broderick Crawford, Edgar Buchanan, Peggy Maley

V americkém exilu natočil Fritz Lang dva filmy, jejichž látku už ve 30. letech ve Francii zpracoval Jean Renoir. Jedná se o Šarlatovou ulici (Scarlet Street, 1945), která má být remakem Renoirovy Feny (La Chienne, 1931), a Lidskou bestii (1954), jenž odkazuje k Renoirovu Člověku bestii (La Bête humaine, 1938). Všechny tituly jsou adaptacemi literárních děl: první dvojice filmů vychází z románu Georgese de La Fouchardièra a předlohou druhé je jeden z naturalistických románů Emila Zoly z cyklu o Rougon-Macquartových. Děj Langova filmu, v němž se po úspěchu Velkého zátahu (The Big Heat, 1953) opět sešel pár Gloria Grahame-Glenn Ford, je přenesen do Ameriky 50. let, kde válečný veterán z Koreje, železničář Jeff podlehne kouzlu atraktivní ženy trpící v područí násilnického manžela. A to natolik, že si v touze po její záchraně připouští myšlenku na jeho vraždu.

21:00 NA OPUŠTĚNÉM MÍSTĚ (In a Lonely Place)
USA, 1950, 94 min.
Režie: Nicholas Ray
Produkce: Robet Lord (Columbia Pictures, Santana Pictures)
Scénář: Andrew Solt, Edmund H. North podle povídky Dorothy B. Hughes
Kamera: Burnett Guffey
Hudba: George Antheil
Hrají: Humphrey Bogart, Gloria Grahame, Frank Lovejoy, Carl Benton Reid, Jeff Donnell

„Narodil jsem se, když mě políbila. Zemřel jsem, když mě opustila. Žil jsem pár týdnu, co mě milovala.“ Jeden z nejikoničtějších výroků, který padl z úst noirových protagonistů, patří Dixonu Steelovi, neurvalému scenáristovi, jemuž nepropůjčil tvář nikdo jiný než Humphrey Bogart, hláškující noirový cynik první třídy. Snímek Na opuštěném místě byl podle románu Dorothy B. Hughes (její další dílo posloužilo jako předloha pro Osedlej růžového koně) realizovaný v produkci hercovy společnosti Santana Productions. Je charakterovou studií muže, který uprostřed tvůrčí krize čelí podezření z vraždy mladé ženy a druhou k sobě fatalisticky přitahuje jako magnet. V roli jeho herecké partnerky se objevila Gloria Grahame, tehdejší manželka režiséra Nicholase Raye. Právě s jejich bouřlivým, rozpadajícím se manželstvím vykazoval film jisté paralely.

Místo konání akce: Umělecké centrum Univerzity Palackého v Olomouci, Univerzitní 3, Olomouc
Vstupenky: http://www.pastichefilmz.org/
Datum začátku akce: 8. Listopadu 2017 19:00
Datum ukončení akce: 8. Listopadu 2017 23:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.595N 17.2553E

Případné změny si prověřte na webu akce Ozvěny Noir Film Festivalu v Olomouci

Jméno organizátora: Noir Film Festival
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce