Pěstování hub aneb Farmaření po tmě

Akce Boskovice

Pěstování hub aneb Farmaření po tmě
Přednášky a kurzy
Další akce ve městě Boskovice

Pěstování hub aneb Farmaření po tmě

Tohle povídání bude převážně o domácím pěstování jedlých a léčivých saprofytických hub, konkrétně žampiónů, hlív, korálovce, jidášova ucha, maitake a shitake.

V první části si povíme jak žijí v přírodě divoce a jaká je jejich ekologická funkce. Jak lze jejich případné pěstování bez-odpadově začlenit do fungování malého domácího organického hospodářství. Pak si povíme, kde přijít k sadbě a jak se pozná sadba dobrá. To bude pro ty méně dobrodružné.

Ve druhé částí, která bude pro ty dobrodružnější, vyložím jak se hyfy a spóry dají získávat z přírody, jak se dají na koleně izolovat linie a jak se dají sterilně kultivovat v domácích podmínkách. Řekneme si, kde přesně pořídit trochu té chemie potřebné na laboratorní substráty. (můžu vám nějakou rovnou odsypat) Kde vzít pár petriček, jak si navařit sterilní média a jak si udělat rukavicový box Jaký další vercajk je pro sterilní manipulaci potřeba - není ho moc. Pak si řekneme, jak se s tím vlastně dělá. Přeočkování, kultivace a podobně plus sto nejjednodušších způsobů jak to zbabrat.

Potud to bude o získávání a udržování živých kultur.
.
.
Pak si dáme pauzu.
.
.
Ve třetí části se budeme bavit o přípravě sadby, kterou já sám pěstuji sterilně na vlastním organicky vypěstovaném žitu. Protože při správném tlakovém vaření - sterilizaci nemusí žito nutně popukat a sadba později zasetá do substrátů v už nesterilním pěstebním prostředí je pak o poznání méně náchylná na kontaminaci běžnými plísněmi a podobně.

Čtvrtou část věnujeme přípravě jednotlivých substrátů. Od minerálního obohacování a fermentace vhodných chlévských mrv na substrát pro žampióny, přes přípravu vhodné odpadní kulatiny k zakopávání do země, po sterilizaci či pasterizaci štěpky a slámy pro ty nejmíň vybíravé hlívy.

Poslední část věnujeme samotnému pěstování těch šesti houb, se kterými už mám nějakou zkušenost. K čemu jsou, jak a na čem se dají pěstovat.
.
.
Vstupné dobrovolné do klobouku někde bokem, trvání 2+ hodin
---------------------------------------------------------------
Čtvrtý díl letošního cyklu k restauraci venkova
Za Boskovice naživo vystoupí Honza Král

Místo konání akce: Hotel Pod Zámkem, Boskovice, Hradní 4, Boskovice
Datum začátku akce: 3. Dubna 2018 17:00
Datum ukončení akce: 3. Dubna 2018 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.4856N 16.6611E

Případné změny si prověřte na webu akce Pěstování hub aneb Farmaření po tmě

Jméno organizátora: Boskovice naživo
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce