Praha v čase vánočním / Tradice a řemesla od adventu do Hromnic

Akce Praha

Praha v čase vánočním / Tradice a řemesla od adventu do Hromnic
Akce pro děti, Výstavy
Další akce ve městě Praha

Praha v čase vánočním / Tradice a řemesla od adventu do Hromnic

Od neděle 26. 11. 2017 můžete v Zámeckém areálu Ctěnice navštívit novou výstavu Praha v čase vánočním / Tradice a řemesla od adventu do Hromnic vztahující se k oslavám vánočních svátků v pražských rodinách z přelomu 19. a 20. století.

Vánoce patří spolu s Velikonocemi a Letnicemi v křesťanské tradici k nejvýznamnějším svátkům liturgického roku. Současná podoba oslav vánočních svátků se začala utvářet během druhé poloviny 19. století, přestože některé zvyklosti slavení Vánoc byly známy už ve středověku a mnohé z nich jsou památkou na dobu předkřesťanskou. Postupně se z Vánoc staly nejkrásnější a nejoblíbenější rodinné svátky.
Výstava Muzea hlavního města Prahy přibližuje prostřednictvím muzejních sbírkových předmětů tradice a slavení vánočních svátků na území Prahy v 19. století a první polovině 20. století. Atmosféru města i náladu v rodinném kruhu v předvánočním i povánočním čase, oslavy svátku sv. Mikuláše, sv. Tří králů a svátek Hromnic, tradici slavení Nového roku a v neposlední řadě zábavu a volný čas Pražanů v zimních měsících vykreslují nejen dobové obrazy a fotografie, ale též vzpomínky mnohých pamětníků, které zachycují i specifické ranní mše k poctě Panny Marie zvané roráty. Představeny jsou tradiční pražské vánoční trhy, kam lidé mířili nejen za vánoční náladou, ale také za nákupem betlémů, sladkostí, postav čertů a Mikulášů, dárků a dalšího zboží.
Dominujícím prvkem výstavy je interiér vánočně laděného salonu pražské měšťanské rodiny z konce 19. století, který přibližuje podobu oslav Vánoc v kruhu rodinném, zvyk zdobení vánočního stromku a vánoční obdarovávání. Bohatost měšťanského prostředí navíc dokresluje štědrovečerní herna, která dětem nabídne možnost pohrát si s hračkami, které pražské děti dostávaly v minulém století. Poznání Vánoc také přiblíží interiér provoněné měšťanské kuchyně, která představí vánoční jídelníček a prostřednictvím doprovodných programů i pekařské řemeslo - pečení vánočního, novoročního a masopustního pečiva.

Doprovodné sobotní programy návštěvníkům nabídnou možnost poznat a vyzkoušet si řemesla, která k vánočnímu času neodmyslitelně patřila.
2. 12. 2017 Pečení reliéfních perníků
9. 12. 2017 Pečení vánoček
16. 12. 2017 Pečení vánočního cukroví / Workshop SOŠ a VOŠ Jablonec nad Nisou – tvůrčí dílny nabídnou návštěvníkům možnost shlédnout a vyzkoušet si výrobu vánočních ozdob

Lednové pečící soboty: 6.1. / 13. 1. / 20. 1. 27. 1. 2018
20. 1. 2018 Tvůrčí dílna výroba textilních hraček
3. 2. 2018 Pečení božích milostí / Řezbářská tvůrčí dílna
4. 2. 2018 Pečení masopustních koblih / oslava masopustu

Místo konání akce: Zámecký areál Ctěnice, Bohdanečská 259/1, Praha
Datum začátku akce: 26. Listopadu 2017 10:00
Datum ukončení akce: 26. Listopadu 2017 18:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1488N 14.5634E

Případné změny si prověřte na webu akce Praha v čase vánočním / Tradice a řemesla od adventu do Hromnic

Jméno organizátora: Zámecký areál Ctěnice
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce