Přednáška: Putování Zlínským krajem za renesancí

Akce Kroměříž

Přednáška: Putování Zlínským krajem za renesancí
Přednášky a kurzy
Další akce ve městě Kroměříž

Přednáška: Putování Zlínským krajem za renesancí

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Kroměříži zve na přednášku z cyklu Památky i nepamátky Zlínského kraje, která se svým zaměřením zapojuje do letošního tématu Národního památkového ústavu: Rok renesanční šlechty (#renesance)

PUTOVÁNÍ ZLÍNSKÝM KRAJEM ZA RENESANCÍ
Období renesance, jehož nástup je v našich zemích vnímán až v průběhu 16. století, se výrazným způsobem zapsalo do tváře mnohých památek. Jeho počátky a prosazování jsou významně ovlivněny přežíváním starších, gotických forem, které byly v našem umění hluboce zakořeněny. Přednáška chce účastníky seznámit s několika vybranými objekty, dochovanými na území Zlínského kraje. Ty byly v období renesance vystavěny, či významně přestavěny a dodnes v jejich organismu můžeme najít výrazné stopy tohoto pozoruhodného slohu. Seznámíme se blíže např. se zámky v Kroměříži, Zlíně a Vsetíně, zmíníme zaniklý zámek Nový Smilheim ve Vizovicích. Dále bude řeč o hradech Nový Světlov, Uherský Ostroh, Lukov a Brumov a kostelech v Tlumačově, Valašských Kloboukách a jinde.

MÍSTO KONÁNÍ: Květná zahrada v Kroměříži, přednáškový sál

PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Radim Vrla, specialista na stavebněhistorické průzkumy z kroměřížského odborného pracoviště Národního památkového ústavu

VSTUP ZDARMA

Proč je rokem renesance právě letošní sezona? V roce 2017 si připomínáme čtyři klíčová výročí: v roce 1517 předložil teolog a kazatel Martin Luther akademické obci své teze kritizující katolickou církev; o deset let později, tedy roku 1527, se s nástupem Ferdinanda I. Habsburského na český trůn dostává do českého prostředí sama renesance. V roce 1547 byl poražen stavovský odpor v Německu a v Čechách a roku 1627 bylo vydáno obnovené zřízení zemské.

www.npu.cz/uop-kromeriz

Místo konání akce: Květná zahrada Kroměříž, Generála Svobody 1192, Kroměříž
Datum začátku akce: 23. Listopadu 2017 17:00
Datum ukončení akce: 23. Listopadu 2017 18:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.2975N 17.3831E

Případné změny si prověřte na webu akce Přednáška: Putování Zlínským krajem za renesancí

Jméno organizátora: NPÚ, územní odborné pracoviště v Kroměříži
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce