Primátorky 2016

Akce Praha

Primátorky 2016
Sportovní akce
Další akce ve městě Praha

Primátorky 2016

Tradiční veslařské závody zaštítěné primátorem Hlavního města Prahy se poprvé jely už v roce 1910 a s výjimkou let 1914 až 1918 se konají nepřetržitě. Jde tedy o jeden z nejstarších a nejtradičnějších sportovních podniků nejen v ČR, ale i v celé Evropě.

START
u Veslařského ostrova

CÍL
mezi Železničním a Palackého mostem

  • Naprostým unikátem této trati je drobná zatáčka, kterou lodě musí projet okolo Vyšehradské skály vystupující do Vltavy.
  • více informací na webu pořadatele primatorky.cz a na facebooku ZDE

JEDEN VÍKEND PŘINÁŠÍ CELOU ŘADU ZÁVODŮ:

Primátorské osmiveslice®
Hlavní závod celého programu. Poprvé se jel už v roce 1910 pod patronací pražského magistrátu, který se zavázal věnovat závodu věčně putovní cenu, tzv. Primátorský štít, postupem let se Pražské osmiveslice staly velmi prestižními a vítězství je uznávaným úspěchem. Od roku 2000 je závod otevřen i pro zahraniční účastníky. Mezi českými posádkami nechybí špičkoví čeští veslaři včetně mistrů světa a medailistů  z olympijských her.

Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského
Závod skifařů, který je vůbec nejstarším závodem Primátorek. O jeho vznik se zasloužil před více než stoletím (1895) „otec“ řady sportů v Čechách Josef Rössler-Ořovský.

Ženské osmy
Založení Ženského veslařského klubu Praha v roce 1931 posunulo ženské veslování z víceméně rekreační podoby v několika mimopražských klubech na vyšší stupínek. Závod ženských osem byl prvně odstartován 10. června 1934 a tři zúčastněné posádky absolvovaly vzdálenost 1200 metrů.

Skif žen o Stuhu Podolí
Tento závod je ženskou obdobou Jarního skulérského závodu. Platilo pro něj od prvního ročníku až do roku 1994 stejné ustanovení jako pro skifaře. Startovat směly pouze ty veslařky, které nezískaly titul v kterékoliv párové disciplíně na domácím šampionátu.

Osmy juniorů o Zlaté veslo
Jedná se o první závod pro mládež v rámci pořadu Primátorek. Jako vložený závod se osmy dorostenců jezdily neoficiálně již od r. 1950. Zlegalizován byl závod v roce 1958 pod názvem osmy dorostenců.

Osmy dorostenců o Cenu Vltavy – Memoriál Jindřicha Gottwalda
Závod je určen dorostencům ve věku 15 a 16 let a jezdí se na trati o délce 1500 m.

Osmy dorostenek
Je nejmladším závodem v programu Primátorek. Byl založen na podporu ženského veslování.

Veteránské osmy mužů
Od roku 1973 se závodí na typickou veteránskou vzdálenost jednoho kilometru.

Veteránské osmy žen
Jezdí se od roku 1996 jako odnož od původně společného závodu veteránských osem.

Univerzitní osmy
Nejmladší závod v programu Primátorek. Jak už název napovídá, jedná se o klání akademických posádek. Od roku 2011 obstarávají páteční předprogram celého víkendu.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce