Protržená přehrada

Akce Liberec

Protržená přehrada
Přednášky a kurzy
Krajská vědecká knihovna Liberec, Liberec
Další akce ve městě Liberec

Protržená přehrada

100 let od největší tragédie Jizerských hor

přednáška z cyklu O Jizerských horách

čtvrtek 27. 9. 2016, 18.00 hodin
host: Pavel D. Vinklát

velký sál, 2. patro

Tragické odpoledne

18. září 1916 byl den, jako každý jiný. Lidé v brusírnách pracovali, z lesa se ozývaly rány sekerou, v tanvaldské textilce rachotily člunky stavů a na obou březích Bílé Desné místní obyvatelé sušili otavu.

Toho dne šli dva lesní zaměstnanci v blízkosti hráze. Tu si najednou všimli, že ve výši krycí desky teče proud vody, který stříká asi metr třicetistupňovým úhlem z hráze přehrady. To bylo několik minut po půl čtvrté. Okamžitě na to upozornili hlídače, který prý byl také před chvílí na tomto místě a nic nepozoroval. Hlídač se pokusil díru zacpat, ale marně, voda stříkala dál. Utíkal tedy do kůlny, kde byl telefon, aby volal Ing. Gebauerovi z Riedlových skláren do Dolního Polubného, který měl nad přehradou dozor. Ing. Gebauer přikázal hlídači otevřít výpustě a varovat obyvatele Desné a sám se hned vypravil směrem k přehradě. Hlídač se pokusil otevřít výpustní štolu naplno, ale nemohl, přivalené kameny – a snad už i tak velký proud a tlak – mu zřejmě zabránily, aby ji celou otevřel. Vtom zpozoroval, jak se před ním propadlo dláždění vedoucí po koruně hráze. Otvor se zvětšoval do tvaru trychtýře a pramen, zprvu silný jako prut, zesílil na velikost ruky.

Za jeden a čtvrt hodiny po prvním zpozorování se hráz těsně u věže prolomila. 290 000 m 3 vody se během půl hodiny vyhrnulo ven a vzalo s sebou levé křídlo hliněné hráze. V tu dobu však již bylo slyšet ve vsi poplach s hlášením: „Majitelé vodních děl upozorňujeme, aby se nelekali, přijde-li nyní více vody.“
Krátce na to byla zpráva vystřídána hlášením: „Alarmujte hasiče, přehrada se protrhla!“

Místo konání akce: Krajská vědecká knihovna Liberec, Rumjancevova 1362/1, Liberec
Datum začátku akce: 27. Září 2016 18:00
Datum ukončení akce: 27. Září 2016 19:30
Pravděpodobné souřadnice: 50.7719N 15.0581E

Případné změny si prověřte na webu akce Protržená přehrada

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce