R4 Alexandra Dovgan

Akce Ostrava

R4 Alexandra Dovgan
Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Poprvé v České republice se představí právě v Ostravě se svým recitálem mladá šestnáctiletá pianistka Alexandra Dovgan. Její kariéru odstartovalo před 6 lety vítězství v prestižní soutěži Grand Piano Competion.

 

Sergej Rachmaninov
Variace na Corelliho téma op. 42

Alexandr Skrjabin
Klavírní sonáta č. 2 gis moll op. 19

další program bude zveřejněn později

 

Alexandra Dovgan – klavír

 

Ostravský recitál Alexandry Dovgan bude debutovým českým vystoupením této mladé, teprve šestnáctileté pianistky. Její slibnou mezinárodní kariéru zahájil úspěch v prestižní soutěži Grand Piano Competition, kterou vyhrála v pouhých deseti letech.

Stěžejními díly večera budou dvě kompozice ruských skladatelů pozdního romantismu. Variace na Corelliho téma Sergeje Rachmaninova vznikly v období skladatelovy americké emigrace. Téma, které v nich variačně zpracoval, původně vůbec nepochází od Corelliho. Stopy oblíbené taneční melodie označované jako folia můžeme sledovat až do 15. století. Corellimu posloužila jako základ k variacím v jedné z jeho barokních houslových sonát, Rachmaninov téma přetvořil svým harmonicky bohatým a pianisticky brilantním hudebním jazykem s pestrou škálou výrazových poloh.
K vytvoření Druhé klavírní sonáty, někdy označované také jako Sonáta‑fantazie, našel Alexandr Skrjabin inspiraci během pobytů u mořského pobřeží. Téměř impresionistická hudba evokuje poklidnou hladinu, pochmurné vlnění mořských hlubin i bouřlivou sílu širého oceánu.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
HABERA&TEAM – TOUR 100
Ostravar Aréna, Ostrava
G4 Jelen & JFO II
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
METALLICA & SYMPHONY TRIBUTE SCREAM INC.
Multifunkční aula GONG, Ostrava
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
LORD OF THE DANCE 2024
Ostravar Aréna, Ostrava