ROMA BIG TOP – Romský stan

Akce Praha

ROMA BIG TOP – Romský stan
Jiné akce
Loď Tajemství, Praha
Další akce ve městě Praha

ROMA BIG TOP – Romský stan, Praha (7. a 8. září 2016)

PROGRAM | VSTUPNÉ NA CELOU AKCI ZDARMA

Středa 7. září 2016

8:00 Semináře "Očima Romů" – interaktivní setkání s romskou historií, jazykem, kulturou i samotnými Romy pro žáky ZŠ. Seminář trvá dvě a půl hodiny a vedou ho lektoři Mgr. Barbora Šebová a Bc. David Tišer. Více informací naleznete na www.romskahudba.cz.

15:00 Cigi Cigi Cirkus – workshop klaunského a artistického umění pro děti. Skupinu tvoří romské děti, které se sdružují pod hlavičkou organizace IQ Roma servis a lektora Vojtěcha Veselého. Skupina zve všechny na workshop klauniky, žonglování a základů dalších artistických disciplín.

16:30 Jam na Lodi Tajemství – jedinečné setkání profesionálních muzikantů. Jožka Fečo (kontrabas), Tibor Žida (kytara) a Vojtech Szabó (akordeon) se představí během krátkých sólových vystoupení a poté se sejdou ke společnému jamování. Ideální program pro náročné i pro ty, kteří si chtějí užít pohodovou atmosféru pražské Náplavky v netradičním pojetí.

17:30 ARA ART: Čirikloro aneb Co říká ptáček? – romská pohádka. Dosud neuvedený text Mileny Hübschmannové je dramatickou hříčkou, jejíž styl i jazyk je velice blízký dětem. Tvůrčí tým divadelní skupiny ARA ART pod vedením režiséra Davida Tišera a v dramaturgii Lízy Urbanové zasadil příběh do rámce vyprávění romského pohádkáře, který se v interakci s dětmi zamýšlí nad tím, zda může existovat pohádka bez draků a princezen, jen s několika dobrými lidmi, kteří se snaží dobrat toho, kdo z nich má pravdu a co to vlastně pravda je. Důležitým prvkem inscenace je hudba v aranžmá Tibora Židy.

18:30 Autorské čtení romské spisovatelky Ivety Kokyové – Povoláním sociální pracovnice, která se věnuje zejména péči o neslyšící, se odhodlala psát v romštině i v češtině a jejího talentu si brzy povšimli odborníci na současnou romskou literaturu. Její texty nedávno vydala knihovna Václava Havla v rámci sborníku děl romských autorek s názvem Slunce zapadá už ráno.

19:00 Taneční vystoupení skupiny Gitane z nízkoprahového klubu Husita. Soubor vede Eva Džobáková, která s ním i sama vystupuje, připravuje choreografie a kromě toho vymýšlí a šije kostýmy.

19:30 Vojta Lavička a Gypsy Spirit, host Matěj Ruppert – špičkoví romští hudebníci okolo známého houslisty, herce a moderátora Vojtěcha Lavičky. Vojta a jeho Gypsy, jak je nedávno jedna pořadatelka překřtila, provedou návštěvníky romského stanu pestrým světem romské hudby od Balkánu až po Španělsko. Kdo chce mít jasno v tom, že romská hudba není jenom čardáš, neměl by chybět.

21:00 Funky Brothers, Louny – dvojice David Rostaš a Ladislav Cirok představuje současný romský pop v tom nejlepším slova smyslu. Videoklipy a záznamy z vystoupení kapely můžete shlédnout na YouTube kanálu Funky Brothers.

Čtvrtek 8. září 2016

8:00 Semináře "Očima Romů" – interaktivní setkání s romskou historií, jazykem, kulturou i samotnými Romy pro žáky ZŠ. Seminář trvá dvě a půl hodiny a vedou ho lektoři Mgr. Barbora Šebová a Bc. David Tišer. Více informací naleznete na www.romskahudba.cz.

15:00 Rap Battle – rapová soutěž pro začínající rapery a raperky. Velitelem soutěže je černošský raper Henry D a jeho DJ BA2S, o vítězi rozhodnou diváci. Rap je umělecký projev, který strhává současnou mladou romskou generaci a je mnoho Romů, kteří v tomto žánru dosáhli na vrchol (Rytmus, Gipsy.cz a další). Soutěž proběhne ve dvou disciplínách – improvizace na vylosované téma a připravený track (skladba). Vítěz dostane možnost natočení profi skladby v profi hudebním studiu s profi producentem!

16:30 UGC (United Gipsy Crew) – bezpochyby nejvýraznější romská skupina na hip-hopové a rapové scéně pochází ze Žižkova a její kořeny jsou spojeny s nízkoprahovým klubem Beztíže. Za pět let své existence má kapela za sebou desítky koncertů a natočila několik klipů, které mají statisíce shlédnutí. Od svého založení spolupracují s raperem Henrym D a MC Metodějem Constantinem. Od nich se naučili, jak vytvořit beaty, napsat dobré texty a jak to celé dát dohromady tak, aby to bylo "le jilestar – od srdce".

17:00 Sestry Matiovy – rodačky z Roudnice nad Labem představí svou autorskou tvorbu a hlavně nový HATE FREE SONG – #LidiNemajSvedomi, kterým chtějí poukázat na současné dění ve světě, postoje části společnosti k Romům i jiným skupinám a vliv interneteu a sociálních sítí na jejich formování. Nebude chybět samozřejmě ani romská muzika okořeněná trochou funky a soulu.

17:30 Divadlo utlačovaných: Neprojdeš – romští i neromští protagonisté dávají k dispozici své autentické životní zážitky a zkušenosti a pokládají otázku, zda nemohlo být všechno jinak. Dvacetiletý Pepa, student prvního ročníku ČVUT, se chystá na párty. V oblíbeném klubu hraje oblíbený DJ, jde celá parta. Kamarádi už jsou uvnitř, noc je mladá, nálada dobrá, atmosféra plná očekávání super mejdanu. Jaké je ale Pepovo překvapení, když mu ochranka u vchodu sdělí, že ho dovnitř nepustí, protože „je plno“…. Pomohou mu kamarádi, manažerka klubu, nebo přivolaná policie? A proč vlastně Pepa nesmí dovnitř? Opravdu je plno? A co by se dalo udělat proto, aby „plno“ nebylo? Více informací o divadle utlačovaných naleznete na www.romea.cz

19:00 Koncert Mário Bihári a Bachtale Apsa, host Martin Svátek – nově obnovená kapela fenomenálního nevidomého akordeonisty a pianisty Mária Biháriho hraje klasický romský repertoár i autorské skladby, z nichž některé už zlidověly. Tuto čtyřčlennou formaci tvoří vedle Mária kytarista a zpěvák Petr Horváth, perkusista Stanislav Vít a basista a houslista Adam Pospíšil. Exkluzivním hostem pro tento večer bude král romského funku, soulu a RnB, zpěvák Martin Svátek. Více informací naleznete na Facebooku Mária Biháriho.

20:30 Koncert Terne Čhave (Hradec Králové) – kapela Terne Čhave působí na české hudební scéně už od počátku 90. let. Za tu dobu zaznamenala mnoho úspěchů. Vydala 4 desky, z nichž jedna získala žánrovou hudební cenu Anděl, odehrála stovky koncertů na prestižních festivalech doma i v Evropě, bodovala také ve světových etno a world music hitparádách. Tajemství dlouhověkosti a úspěchu Terne Čhave tkví v tom, že se po celou dobu své existence bránili tomu, stát se skanzenem romské kultury, a hledali stále nové způsoby zacházení s romskou hudbou. V Plzni se představí v plné parádě i s dechovou sekcí.

21:45 Slavnostní zakončení – romská hymna v podání operního pěvce Miro Bartoše, člena sboru opery Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni.


Celý program Romského stanu je ZDARMA, k dispozici je kavárna a bar, romská literatura nebo výstava Příběh Romů o romské historii a kultuře.

Projekt je podpořen Radou vlády pro národnostní menšiny a Ministerstvem kultury.

Kompletní info na www.romabigtop.cz

Místo konání akce: Loď Tajemství, Rašínovo nábřeží (mezi Palackého a železničním mostem), Praha 2 - Výtoň, Praha
Vstupenky: http://www.romabigtop.cz/
Datum začátku akce: 7. Září 2016 08:00
Datum ukončení akce: 8. Září 2016 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0702N 14.4146E

Případné změny si prověřte na webu akce ROMA BIG TOP – Romský stan, Praha (7. a 8. září 2016)

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
SHAOLIN SHOW LIVE
Kongresové centrum Praha, Praha
SHAOLIN SHOW LIVE
Kongresové centrum Praha, Praha
SHAOLIN SHOW LIVE
Sportovní hala, České Budějovice