Šedesátá léta a film

Akce Plzeň

Šedesátá léta a film
Přednášky a kurzy
Web organizátora:
www.zpc-galerie.cz
Další akce ve městě Plzeň

Šedesátá léta a film

Další ze série tematických přednášek připravených jako doprovodný program k výstavě 24/5 - 27/8 Obraz a slovo v českém umění 60. let. Přednáší JAN KASTNER.

Česká „nová vlna“ šedesátých let je nejpodnětnější a nejkvalitnější etapa v dějinách celé naší kinematografie. V její vizuální stránce je možné objevovat obdobné experimentální postupy jako ve výtvarném umění i reakce na tehdy pociťovanou vyprázdněnost jazyka. Tak jako v dílech prezentovaných na výstavě v Masných krámech, i ve filmech té doby se původní smysl textu rozbíjí pomocí koláže, různých deformací a destrukcí a někteří autoři hledají nové způsoby sdělení mimo konvenční systém tradičního filmového jazyka a nahrazují slovo obrazem.
Vizuální stránka mistrovského veledíla Františka Vláčila MARKETA LAZAROVÁ na básnický text Vladislava Vančury či Hrubínova ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU Otakara Vávry je tak doprovázena černým románem Vítězslava Nezvala VALERIE A TÝDEN DIVŮ Jaromila Jireše či nepředvídatelnou variací Swiftových Gulliverových cest PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA Pavla Juráčka. Těžko pominout alegorický HOTEL PRO CIZINCE Antonína Máši či nejvýznamnější podobenství Věry Chytilové SEDMIKRÁSKY a OVOCE STROMŮ RAJSKÝCH JÍME. Stranou nemůže zůstat ani další trezorová vize Evalda Schorma DEN SEDMÝ – OSMÁ NOC či opus magnum naší kinematografie O SLAVNOSTI A HOSTECH Jana Němce.

Další doprovodné pořady viz http://www.zpc-galerie.cz/cs/aktualni-programy
Šedesátá léta a literatura
Šedesátá léta a populární hudba

Místo konání akce: Západočeská galerie v Plzni, Pražská 13, Plzeň
Vstupenky: http://www.zpc-galerie.cz/
Datum začátku akce: 26. Července 2017 17:00
Datum ukončení akce: 26. Července 2017 18:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.748N 13.3799E

Případné změny si prověřte na webu akce Šedesátá léta a film

Jméno organizátora: Západočeská galerie v Plzni
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce