Shilpa Ray

Akce Vsetín

Shilpa Ray
Koncerty
Web organizátora:
www.dkvsetin.cz
Další akce ve městě Vsetín

Shilpa Ray (USA/Northern Spy) support: Kateřina Mrlinová a spol.

Newyorská diva indického původu ve své písničkářské tvorbě volně spojuje šantán, blues a rock s klasickou klubovou muzikou. V rámci světového turné se vrací i do České republiky, aby představila své nejnovější album Door Girl.

http://shilparay.net/MUSIC-1

Shilpa Ray ve své hudbě dokáže skloubit vyprávění čistého písničkářství až téměř šansonu s humorem kabaretu a naštvaností a naléhavostí punku a blues. To vše, s indickým temperamentem a z pohledu člověka vyrůstajícího v přistěhovaleckých poměrech, Shilpa přetavuje i do textů, které se stávájí nejen osobní výpovědí, ale také upřímným komentářem společenského a politického dění na novém kontinentu.
Shilpa umí vyprávět, a proto se nám zdálo jako vhodný nápad dramaturgicky obohatit tento koncert právě o šanson a s ním spřízněnou písňovou formu a přizvat k jejich interpretaci zpěvačku Kateřinu Mrlinovou s Janem Ondruškem na klavír a Janem Holeňou na saxofon. Věříme, že v jejich podání navodí příjemnou atmosféru před koncertem Shilpy Ray a její doprovodné kapely. Těšíme se na vás.

Vstupné: 140 Kč předprodej, 170 Kč v den koncertu.
Předprodej od 2. října.

Shilpa Ray vyrůstala v New Jersey v rodině indických imigrantů, ale jako své hudební vzory uvádí The Velvet Underground, Patti Smith nebo Blondie či Dresden Dolls. Její první skupina Beat the Devil se rozešla krátce po vydání debutového alba v roce 2006. Již tehdy překvapovala neobvyklým zakomponováním indického harmonia do ostře rockového a temně bluesového výrazu kapely. Na harmonium se stejně jako na klavír učila již od svých šesti let, tradičně zaměření rodiče své dceři však jinak západní hudbu a vůbec západní kulturu vyloženě zakazovali. Dařilo se jim to však jen do chvíle, kdy Shilpa poprvé slyšela The Velvet Underground – to jí bylo třináct – a rozhodla se stát rockovou zpěvačkou. Potají se začala líčit na gotičku a od starších kamarádů nasávala nahrávky The Cramps, Stooges či Joy Division, ten vlak se už nedal zastavit. Jakmile Shilpa dosáhla osmnácti let, přestěhovala se za Hudson do New Yorku, chvíli zkoušela prorazit jako zpěvačka sólistka pouze s harmoniem, ale zformovat kapelu bylo buď jak buď nevyhnutelné.

První výraznější úspěchy se ovšem dostavily až s projektem Shilpa Ray and Her Happy Hookers, jenž založila po přemístění z Manhattanu do Brooklynu, hlavně s jeho druhým albem Teenage and Torture, vydaným u známého newyorského labelu Knitting Factory Records v roce 2011. Záhy poté začala také již zmíněná koncertní spolupráce s Nickem Cavem, kterou doprovodila společná nahrávka – píseň Kurta Weilla a Bertholda Brechta Pirate Jenny, známá z Třígrošové opery (nebo Žebrácké, chcete-li – záleží jaký překlad znáte), se objevila na kompilačním albu Son of Rogues Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs and Chanteys. Shilpa Ray zde za doprovodu Nicka Cavea a Warrena Ellise exceluje, jejich společný příspěvek patří k vrcholům kolekce, na níž se objevili také Iggy Pop, Patti Smith, Keith Richards, Tom Waits, Macy Gray, Marc Almond, Shane MacGowan, Akron/Family a mnoho dalších včetně Michaela Giry ze Swans.

Nick Cave ve schopnosti a talent Shilpy Ray opravdu věří, což dokumentuje nejen čtyřpísňové EP It’s All Self Fellatio, jež v roce 2013 vyšlo u příležitosti jejich společného turné u Caveova labelu The Bad Seed Ltd., ale také spousta pochvalných zmínek, co australská ikona o své svěřenkyni utrousila v tisku: „Shilpa Ray? One of the most phenomenal things I’ve seen in a long time. She’s going to be huge.” Toto tvrzení o dva roky později potvrdilo album Last Year’s Savage (2015). To nejnovější, Door Girl, vyšlo 22. září.

www.dkvsetin.cz

Místo konání akce: Dům kultury Vsetín, Svárov 1055, Vsetín
Datum začátku akce: 27. Října 2017 19:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.3381N 17.9919E

Případné změny si prověřte na webu akce Shilpa Ray (USA/Northern Spy) support: Kateřina Mrlinová a spol.

Jméno organizátora: Dům kultury Vsetín
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce