Street FOOD KINO- Glopolis - Ozvěny festivalu Země na Talíři

Akce Praha

Street FOOD KINO- Glopolis - Ozvěny festivalu Země na Talíři
Divadlo, kino, Festivaly
cross][club, Praha
Další akce ve městě Praha

Street FOOD KINO- Glopolis - Ozvěny festivalu Země na Talíři

Kino - spodní stage:
V rámci ozvěn festivalu Země na Talíři • Filmový Festival a s laskavou podporou centra Glopolis jsme pro Vás vybrali následující filmy, které se budou promítat ve filmovém koutku v prostorách kavárny klubu Cross, vítáni jsou všichni, vstup zdarma.

14:00 - 15:07
Jinak
Anne Closset
BE, 2015, francouzsky / české titulky, 67 min

15:15 - 16:30
Bez půdy, bez jídla, bez života / No food, no land, no life
Amy Miller
CA–UG–US, 2014, anglicky / české titulky, 75 min

16:45 - 17:30
Paragraf 9.70
Victoria Solano
AR-CO, 2013, anglicky / české titulky, 42 min

17:45 - 18:27
The Muffin Man
Trees Heirbaut, Jef Maes
BE, 2013, holandsky / české titulky, 37 min

---------------------------------------------------------------

Jinak
Anne Closset
BE, 2015, francouzsky / české titulky, 67 min


Tento poetický film se snaží odhalit, zda občanský experiment rozvíjení partnerství mezi spotřebiteli a zemědělci má moc změnit společnost. Vše začíná tím, že se režisérka filmu Anne Closset stane členkou systému s názvem Kolektivní etické nakupování, díky němuž se vydá na cestu z Bruselu až do Záhřebu. Během této cesty zachycuje dynamicky se rozvíjející hnutí KPZ (Komunitou podporované zemědělství), a sleduje, jakým způsobem spotřebitelé a výrobci obnovují přímý kontakt, jak vytvářejí alternativní modely zemědělství. Skrze jídlo – téma, které se týká nás všech – se KPZ snaží dostat lidský faktor opět do středu pozornosti. Můžeme se i my stát prostředníky změn?

Bez půdy, bez jídla, bez života / No food, no land, no life
Amy Miller
CA–UG–US, 2014, anglicky / české titulky, 75 min

Nadnárodní korporace zabírají půdu drobným zemědělcům v Africe a Asii, kteří produkují potraviny udržitelným způsobem. Pokud se lidé půdy dobrovolně nevzdají, stávají se obětmi násilí, které v některých případech skončilo smrtí nebo způsobilo potrat. Skrze příběhy lidí, kterým byla půda zabrána, dává tento film hlas soběstačným, ale utiskovaným zemědělcům po celém rozvojovém světě.

Strhující film je zároveň výzvou k řešení tohoto neutěšeného stavu. Celovečerní dokument dává prostor k vyjádření těm, kteří byli touto praxí přímo ovlivněni. Nabízí osobní příběhy, svědectví a autentické záběry komunit bojujících za získání kontroly nad svou půdou. Pokud by vám bylo odebráno živobytí, jak byste se s tím poprali vy?

Paragraf 9.70
Victoria Solano
AR–CO, 2013, anglicky / české titulky

Film kolumbijské režisérky Victorie Solano vypráví o pronásledování místních farmářů ze strany vlády, které vyvrcholilo nařízením zničit 70 tun pečlivě vybraných semínek rýže připravených pro novou setbu.. V roce 2010 vstoupilo v platnost rozhodnutí, známé také jako paragraf 9.70, podle kterého začalo být nelegální uchovávat semínka po sklizni – něco, co farmáři praktikovali po celé generace. Soukromé společnosti tak získaly kontrolu nad trhem. Co však nadnárodní korporace a vlády nedokázaly předpovědět, byla síla odporu na národní a regionální úrovni, která se proti nim postavila.

The Muffin Man
Trees Heirbaut, Jef Maes
Belgie, 2013, holandsky / české titulky, 37 min

Steven De Geynst to v životě nemá lehké, aby přežil, začne vybírat jídlo z kontejneru místního supermarketu Carrefour. Brzy se z vybírání kontejneru stane zvyk, který mu změní život. Film prostřednictvím příběhu muže, jenž svou činnost nakonec musí obhajovat před zákonem, studuje stále populárnější fenomén „dumpster diving“. Jak filmaři De Geynsta na jeho cestě doprovázejí, setkávají se s různými organizacemi na pomoc chudým i mezinárodními odborníky na plýtvání potravinami. Snímek nutí k zamyšlení a diváka nejspíš přiměje změnit pohled na obchod, kam chodí pro potraviny.

Místo konání akce: cross][club, Plynární 1096/23, Praha 7, Praha
Datum začátku akce: 18. Září 2016 14:00
Datum ukončení akce: 18. Září 2016 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1082N 14.4432E

Případné změny si prověřte na webu akce Street FOOD KINO- Glopolis - Ozvěny festivalu Země na Talíři

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce