stromboli koncert benátská

Akce Nové Hrady

Koncerty, Kultura, Zábava, párty
Penzion kamínek, Nové Hrady
Web organizátora:
www.penzion-kaminek.cz
Web mesta/obce:
www.penzion-kaminek.cz
Další akce ve městě Nové Hrady
Podrobnější informace: 387981164

Stromboli je česká hudební skupina hrající fúzi různých stylů – jazzrock, space rock, novou vlnu, v její hudbě lze vystopovat i prvky heavy metalu či black metalu.

Její počátky sahají do jara 1985, kdy vznikla jako původně příležitostná kapela pro živý koncert tria Michala Pavlíčka na festivalu Jazz Praha ve složení kytarista Michal Pavlíček, baskytarista Vladimír Guma Kulhánek a bubeník Klaudius Kryšpín. V únoru 1986 skupina dostala název Stromboli (inspirováno Pavlíčkovým zážitkem, kdy viděl erupci stejnojmenné sopky) a přibyly dvě členky: vokalistka Bára Basiková (která přišla z Precedensu) a klávesistka Vendula Kašpárková, Gumu Kulhánka průběžně střídal jako stálý host Jiří Veselý. Příležitostným hostem se stal rovněž Vilém Čok.

Od poloviny roku 1988 ale kvůli zaneprázdnění Pavlíčka (pracoval mj. na svém Minotaurovi a filmové muzice, např. “Nefňukej Veverko”, “Proč”, “Iba deň”, “Sedm hladových”, “Nevykláňajte sa z okien”, “Nemocný bílý slon”), Basikové (stále ještě zpívala s Precedens) a odjezdu Kryšpína a Kašpárkové (welcome to Australia), téměř tři čtvrtě roku kapela Stromboli stála, aby se ke koncertům a nahráváni vrátila v květnu 1989 (mj. dokončovala rozdělané LP “Shutdown”). Oba emigranty jednorázově nahradili bubeník Jan Seidl a klávesista Roman Dragoun, oba členové brněnského art rocku Futurum.  Stromboli už ovšem až do devadesátých let jako kapela nevystoupili. Bára se rozhodla vrátit do Precedensu a posléze se věnovat samostatné kariéře s kapelou Basic Beat. Známá je také její účast v rock opeře Jesus Christ Superstar. Michal Pavlíček se našel v partě s Balážem a Střihavkou, nazvané BSP, navíc s Kocábem vždycky po nějakém čase restituovali Pražský výběr. A baskytarista Jiří Veselý hrál prakticky s kýmkoli (mj. i u BSP). Nakonec se oba skvělí instrumentalisté potkali ve společném projektu Big Heads.

Stromboli – Michal Pavlíček s Bárou Basikovou vystoupí na penzionu Kamínek 6. srpna 2016.

Jméno organizátora: Penzion kamínek
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce