Svatohavelské posvícení

Akce Kouřim

Svatohavelské posvícení
Hody, Jarmarky a trhy
Skanzen - Muzeum lidových staveb v Kouřimi, Kouřim
Další akce ve městě Kouřim

Svatohavelské posvícení

Svatohavelské císařské posvícení je unikátní věrným podáním lidových zvyků v duchu tradice sahajících až do 18. století. Jeden z nejoblíbenějších národopisných programů v Kouřimském skanzenu se bude konat po dvouleté přestávce v rozšířeném a zrekonstruovaném areálu muzea.

Uvidíte barokní lidový zvyk „tlučení kohouta“, zrekonstruovaný podle záznamu z r. 1672 folklorním souborem Barunka z České Skalice, ochutnáte tradiční sváteční pečivo, například tzv. „řepánky“ nebo Miletínské modlitbičky, dozví se O jídle a hodování z povídání s Kamilou Skopovou, zatančíte si lidové tance s folklorním souborem Lipka z Pardubic. Nejen pro děti zahraje Dřevěné divadlo Honzy Hrubce, zazní Jarmareční písně v podání Michaela Pospíšila, Miroslav Stecher bude nejen hrát, ale i povídat o dudách. Pro návštěvníky všech věkových kategorií je připravena Dílna na výrobu svatých obrázků – podmaleb na skle. Nebude chybět řemeslný jarmark či povídání s kouřimským likérníkem o tradiční výrobě spojené s ochutnávkou a prodejem likérů. Bohaté posvícenské občerstvení bude nejen v nové hospodě „Šperkovně“ zajišťovat Černokostelecký zájezdní pivovár.

V rámci programu proběhne slavnostní udílení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje. Bude udělen paní Marii Antonii Filipové z Kolína, která se věnuje výroba krojů a krojových součástek, a panu Petru Královi, košíkáři z Mělníka.

Program se koná za každého počasí.
Vstupné je pro dospělé d 120 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 320 Kč.

O posvícení
Posvícení, jako výroční obyčej, má svou církevní a světskou část. Slaví se jako svátek na památku posvěcení kostela (odtud i jeho název v Čechách, na Moravě se používá spíše termín hody), a vznikl již v počátcích křesťanství. Přelom pro slavení posvícení pak znamenalo nařízení císaře Josefa II., které přikazovalo slavit v celé monarchii posvícení třetí říjnovou neděli. Slavnost pak mohla trvat dva dny.
Posvícení byl svátek spojený s hodováním, tancem a hlučnými zábavami. Pekly se koláče, jedlo se maso, a to i v chudých rodinách. Zvaní na posvícenskou zábavu bývalo spojeno s obchůzkou a rozdáváním koláčů. Příbuzní se vzájemně navštěvovali a odnášeli si tradiční bohatou výslužku.
Církevní část tvořily mše v pondělí a v úterý ráno. Po pondělní mši se v některých místech vydával průvod s knězem na hřbitov, kde příbuzní navštěvovali hroby svých zemřelých. Po církevním obřadu se v hospodě konala tzv. zlatá nebo pěkná hodinka.
K posvícenským tradicím patřilo i stínání kohouta. Průvod s ověnčeným kohoutem prošel vesnicí, a na návsi se pak mladí muži snažili se zavázanýma očima kohouta zasáhnout cepem nebo šavlí, za povzbuzování a navigování přihlížejících. Na Moravě pak mladí muži stínali šavlí berana přivázaného k lavici. Nejen tato rituální obětování zvířat poukazují k pohanským kořenům slavnosti.

Místo konání akce: Skanzen - Muzeum lidových staveb v Kouřimi, Ruská ulice, Kouřim
Datum začátku akce: 16. Října 2016 10:00
Datum ukončení akce: 16. Října 2016 16:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.9968N 14.9728E

Případné změny si prověřte na webu akce Svatohavelské posvícení

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Sázavský šmak
náměstí Voskovce a Wericha, Sázava
BLEŠÁK A SWAP 26.05.2024
Poláčkovo náměstí, Rychnov nad Kněžnou
Klobucký hospodářský trh 2024
Tržnice před Starou radnicí, Valašské Klobouky