Technologie výroby japonského meče

Akce Olomouc

Technologie výroby japonského meče
Jiné akce
Kratochvíle, Olomouc
Další akce ve městě Olomouc

Technologie výroby japonského meče

Japonský meč zaujímá mezi všemi sečnými zbraněmi které lidstvo od nepaměti doprovázely vyjimečné místo. Již v 9. století vypadal japonský meč prakticky tak jak ho známe dnes. Období Heian (794-1185) vnímáme jako přechod od přejatých čínských technik výroby k ryze japonskému pojetí. V souladu se známou japonskou precizností bylo toto umění povýšeno na úroveň která nás dodnes fascinuje. Nadcházející období Kamakura dosáhla metalurgická technologie výroby absolutního vrcholu a je i pro dnešního přednášejícího velmi inspirativní.

Přednášejicí: Jaroslav Němec

je svou činností zaměřen na výrobu čepelí japonských mečů. V kovárně na Svatém Kopečku kove čepele tradiční technologií, která má svůj původ právě v období Kamakura.
Vyrábím čepele za použití tradičních metod. Donedávna jsem koval čepele z různých uhlíkových ocelí. Odborníkům je známo, že staré železo bylo mnohem čistější než dnes. Mám na mysli především co do obsahu legovacích prvků. Obsahovalo rovněž podstatně míň fosforu a síry, což mimo jiné znamenalo, že nebylo tolik náchylné ke korozi. V poslední době si proto připravuji ocel tak, že přetavuji historické (více než 200 let staré) svářkové železo (oroshigane). Tímto způsobem si japonští kováři připravovali materiál i v minulosti. Připravené železo zpracovávám překládáním a následným svařením v ohni. Kalení provádím diferenciálně buď pomocí hlíny nebo bez ní. Do roku 2012 jsem všechny čepele vyrobil (s pomocníkem) pouze a jenom ručně bez použití bucharu. Od roku 2013 mám konečně k dispozici nádherný řemenový buchar FIX 1A. Spolupracuji s profesionálními brusiči (togishi), výrobci koshirae (koshiraeshi). Pokud potřebuji meč dodělat, obracím se na tyto řemeslníky. Sám jsem do značné míry schopen si spoustu věcí udělat sám, ale nehrnu se do toho. Občas vyrábím mečové součástky jako tsuby,fuchi, kashiry, habaki apod., ale moji hlavní činností zůstávají čepele. Japonský meč pro mne dnes má především uměleckou hodnotu. Chovám veliký obdiv ke schopnostem dávných kovářů, jejich citu pro materiál, dokonale zvládnuté technologii a nadčasovému designu. Motivuje mně snaha abych se jim svou prací co nejvíce přiblížil.

Vstupné 49 CZK

Místo konání akce: Kratochvíle, Sokolská 36, Olomouc
Datum začátku akce: 16. Listopadu 2016 19:00
Datum ukončení akce: 16. Listopadu 2016 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.5962N 17.2513E

Případné změny si prověřte na webu akce Technologie výroby japonského meče

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Kadaňský mír
Františkánské zahrady, Kadaň
Královský košt Děčín
Na pěší zóně pod Růžovou zahradou, Děčín
Burza minerálů
Radniční park, Most