Úvod do včelaření, čmelaření a povídání o včelích pastvách.

Akce Boskovice

Úvod do včelaření, čmelaření a povídání o včelích pastvách.
Přednášky a kurzy
Další akce ve městě Boskovice

Úvod do včelaření, čmelaření a povídání o včelích pastvách.

Máte v sobotu sedmadvacátého ledna čas? Chcete si poslechnout něco o opylovačích na zahradě? O motýlech, čmelácích a včelách samotářkách? O včele medonosné? Chcete jim začít pomáhat nebo je rovnou chovat?

Povíme si, jak žijí v přírodě ponecháni svým vlastním možnostem. Co v naší krajině mají a co jim tu naopak schází. Povíme si, která rostlina koho živí a která je na naše zahrady přiláká ve který čas. Která je nakrmí v dobu pro ně v naší kulturní krajině nejhladovější a kde se věci kol včelí pastvy dají nejsnadněji dohledat. (Semenařím, tak vemu i nějaká osiva)

Povíme si jak postavit úlek čmelákům. Jak a kdy lze přijít ke čmeláčí královně a jak jí vypomoct, aby šance, že se usadí právě u vás, byla co největší. Povíme si, jak se včelaři propracovali od klátů a košnic k dnešním nástavkovým úlům pro včelu medonosnou. Demýtizujeme si představu, že včelaření za starých časů bylo ke včelám nějak shovívané. Povíme si, jak jsme přišli o naše včely tmavé a horské, kam se poděly cyperky a vlašky a jak si tu vede včela kraňská.
.
.
Pak si dáme pauzu a druhou polovinu věnujeme čistě základům včelaření.
.
.
Co je potřeba vědět dřív než člověk začne včelařit. Jaká je včelařská legislativa. Jaké jsou včelařské zvyklosti a jak se včelaři organizují (Včelky nejsou králíci v králíkárně. Hospodaří celé kilometry okolo a neustále něco kutí. Od snůšky a snubních letů královen Bůh ví kam, přes rojení po nonšalantní vykrádání zásob z úlů lajdáckého souseda přes plot, kterému Vy i při nejlepší vůli nemáte jak zabránit. K takto podnikavým, promiskuitním a jednou družným jindy kompetitivním zvířátkům nutně patří nějaká ta psaná i nepsaná pravidla).

Řekneme si jaké vybavení je potřeba. Kdy, kde a jak lze pořídit včelstvo. Jak zhruba probíhá včelařská sezóna a jak probíhá životní cyklus včel. Kde se to dá načíst nebo dnes už i nakoukat. Jak funguje moderní úl. Čím se který ůl přibližuje přirozeným úkrytům včel. Jak zajištuje izolaci. Jak bezpečí. Jak funguje po stránce termoregulace a větrání. Jak který je nebo není přístupný pro včelaře. Jak funguje při zimování.

V kostce, co je dobré během chovu včel kontrolovat a do čeho je lepší se jim neplést.

Sám držím jen pár včelstev, ale v rodině je kumulativně století živé tradice a dva hektary dedikované včelí pastvě. Je o co se dělit.
.
.
Vstupné dobrovolné do klobouku někde bokem., trvnání 3+ hodin
---------------------------------------------------------------
První díl letošního cyklu k restauraci venkova
Za Boskovice naživo lektoruje Honza Král

Místo konání akce: Kafe za rohem, Plačkova 4, Boskovice
Datum začátku akce: 27. Ledna 2018 16:00
Datum ukončení akce: 27. Ledna 2018 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.4868N 16.66E

Případné změny si prověřte na webu akce Úvod do včelaření, čmelaření a povídání o včelích pastvách.

Jméno organizátora: Boskovice naživo
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce