Vernisáž výstavy Big-beatová šedesátá

Akce Opava

Vernisáž výstavy Big-beatová šedesátá
Výstavy
Web organizátora:
www.oko-opava.cz
Další akce ve městě Opava

Vernisáž výstavy Big-beatová šedesátá

BIG-BEATOVÁ ŠEDESÁTÁ

Vernisáž výstavy 7. 2. v 17:00
Výstava představuje soubor fotografií, plakátů, dokumentů, memorabilií, artefaktů a doprovodných textů, které dokumentují opavskou mladou kulturu v 60. letech. Dominantní složkou expozice je část věnovaná bigbítovým kapelám, další oddíly budou věnovány klubům, tanečním čajům, diskotékám, majálesům a malým divadlům.
Formát expozice spočívá na principu výstavy ve výstavě. Prostor galerie je proměněn v klub mládeže ve stylu konce šedesátých let – včetně např. podia, funkčního baru a literárního koutku a možnosti posezení. Samotné exponáty jsou nainstalovány převážně jako přirozená výzdoba klubu, některé na výstavních panelech nebo ve vitrínách – např. velké fotografie, dokumenty, texty, cenné předměty. Důležitým atmosférotvorným prvkem je hudební kulisa – speciální mix nahrávek z 60. let.
Návštěvník výstavy by se měl nechat unést iluzí, že se v prostoru a čase vrátil do skutečného klubu z konce šedesátých let. Atmosféra výstavy by ho měla svádět k tomu, aby se nespokojil jen s její povrchní prohlídkou, ale aby v ní v nostalgické náladě strávil příjemné chvíle.
Součástí výstavy je cyklus doprovodných akcí – koncerty, přednášky, filmy, divadelní představení. Některé proběhnou přímo v prostorách výstavy, jiné v Klubu Art, Na Rybníčku, v Loutkovém divadle nebo v Kupé.

Galerie Obecního domu / Bez vstupného



Výstava BIG-BEATOVÁ ŠEDESÁTÁ – doprovodné akce (únor)

středa 7. 2. v 17.00, Galerie Obecního domu
Vernisáž výstavy

čtvrtek 8. 2. v 18.00, Galerie Obecního domu
Českolovenský bigbít 60. let – poslechový pořad / vstupné 20,-
uvádí PhDr. Aleš Opekar, CSc., ředitel Popmusea Praha a redaktor ČRo Vltava
Aleš Opekar patří k nejrespektovanějším odborníkům na populární hudbu. S přáteli založil občanské sdružení Muzeum a archiv populární hudby (Popmuseum), které shromažďuje a zpřístupňuje veřejnosti exponáty a dokumenty z oblasti historie československé populární hudby. Spolupracoval s Českou televizí na výrobě dvaačtyřicetidílného dokumentárního cyklu Bigbít, je spoluautorem televizního pořadu PopStory a autorem knihy o skupině Matadors.

čtvrtek 15. 2. v 17.00, Galerie Obecního domu
Komentovaná prohlídka výstavy s účastí autora a významných pamětníků / vstupné 20,-
Autor výstavy Jan Horák vás seznámí se zajímavými detaily konceptu výstavy a budete mít možnost položit dotazy ve teránům opavského big-beatu. Účast přislíbili např. V. Dietrich, J. Frič, J. Jekel, J. Kozelský a P. Spiška.

neděle 18. 2. v 17.00, Kulturní dům Na Rybníčku
FARAONI po 50 letech aneb Čtvrtek mladé generace na Nedělním čaji / vstupné v předprodeji 170,- / na místě 200,-
Návrat legendy opavského bigbítu na místo činu!
Spoluúčinkují Saša Špruncová-Pospíšilová a skupina Expedice Apalucha s hostujícími zpěváky
Sál ZK Ostroj Na Rybníčku, všeobecně zvaný Rybajz, byl vedle tzv. Bezručáku, Army a Liďáku nejčastějším místem tanečních a bigbítových akcí opavské mládeže. Na podium Rybajzu se přesně po 50 letech vrací skupina Faraoni v sestavě s většinou původních členů. Expedice Apalucha, kapela současných opavských bigbíťáků, si pozvala několik hostujících mladých zpěváků, se kterými vzdá hold muzice 60. let. Vystoupí také vítězka několika tehdejších zpěváckých soutěží Saša Špruncová-Pospíšilová. V programu, kterým budou provázet Jan Horák a Jiří Siostrzonek, bude prostor i pro připomenutí dobových tanců jako byly např. twist nebo jive.

čtvrtek 22. 2. v 18.00, KUPE
Big-beatová šedesátá / Kino Čas
Hudební jednohubky z filmových týdeníků – I. část
Beatles, Gilbert Bécaud, Cliff Richard & Shadows, Ella Fitzgerald, Karel Gott, Juliette Gréco, Hana Hegerová, Marta Kubišová, Jane Mansfield, Matadors, Rita Pavone, DJ President Rosco ad.
& Beatles ve filmu – písničky z filmů Perný den a Help!

Místo konání akce: OKO - Opavská kulturní organizace, Opavská kulturní organizace, Ostrožná 46, Opava
Datum začátku akce: 7. Února 2018 17:00
Datum ukončení akce: 7. Února 2018 19:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.9363N 17.9013E

Případné změny si prověřte na webu akce Vernisáž výstavy Big-beatová šedesátá

Jméno organizátora: OKO - Opavská kulturní organizace
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce