Vinobraní v Grébovce

Akce Praha

Vinobraní v Grébovce
Víno Pivo
Další akce ve městě Praha

Vinobraní v Grébovce

Pražany oblíbené a hojně navštěvované Vinobraní na Grébovce. Užijte si nádherný výhled na Prahu i místní vinohrady z Viničního altánu v parku Grébovka.

Jako každým rokem začnou slavnosti vína v pátek 23. září odpoledne na náměstí Míru, ale hlavní program se přesune v sobotu 24. září do areálu Havlíčkových sadů - Grébovky.

Pro návštěvníky jsou připraveny desítky stánků s lahodným vínem, čerstvým burčákem, kvalitním jídlem a s pěknými řemeslnými výrobky a také bohatý program pro děti i dospělé.

Vstup je po oba dny zdarma.

www.vinobraninagrebovce.cz

Víno vypěstované na historické vinici Grébovka na Vinohradech sklízí vavříny. Jedna z místních odrůd, Rulandské šedé 2014, se stalo nejlepším českým vínem v Národní soutěži vín, kde degustátoři hodnotili 85 tuzemských vín z roku 2014 a starších. Víno z Grébovky vyhrálo jako bezkonkurenčně nejlepší díky své vyvážené chuti a vůni, ale i prvotřídní zlatožluté barvě.

Historická vinice Grébovka zaujímá rozlohu 1,6 hektarů, z toho je osázeno 1,45 hektarů. V současné době se zde pěstuje sedm odrůd: Müller Thurgau, Rýnský ryzlink, Hibernal,  Dornfelder, Rulandské modré, Neronet a Rulandské šedé. Právě Rulandské šedé 2014 se nyní v Národní soutěži vín pořádané pod garancí Svazu vinařů ČR stalo nejen šampionem, ale i vítězem Kategorie A pro bílá vína suchá a polosuchá. „Městská část Praha 2 před lety zvažovala, zda se má vinice obnovit a ponechat původnímu účelu. Rozhodnutí zachovat ji se ukázalo jako nanejvýš šťastné, dnes jsme na ni mimořádně pyšní a naší městskou částí zrekonstruovaný park Grébovka i každoroční zářijové vinobraní jsou chloubou celé Prahy,“ podotýká místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek.

Vína z Grébovky zabodovala už v roce 2013, kdy získala tři medaile – zlatou za odrůdu Hibernal a dvě stříbrné za odrůdy Neronet a Rulandské modré. Ocenění nejlepší české víno pro Rulandské šedé 2014 však získává nyní poprvé v historii.

Grébovka (Havlíčkovy sady), Praha 2 - Vinohrady, 120 00

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Zámecké pivní slavnosti
Zámek Kravaře, Kravaře
BS dny ve Velkých Bílovicích
BS vinařské potřeby s.r.o., Velké Bílovice
Den v růžovém Děčín
Na pěší zóně pod Růžovou zahradou, Děčín