Vrah patří na Kliniku!

Akce Praha

Vrah patří na Kliniku!
Koncerty
Autonomní sociální centrum Klinika, Praha
Další akce ve městě Praha

Vrah patří na Kliniku!

18:00 Diskuse: Punk v Rožnově
19:30 Koncert rožnovských kapel:
DIS-AIM (crust-punk, rožnov)
http://bandzone.cz/disaim
LUCIFER EFEKT (punk-rock´n´roll, rožnov; nová banda lidí z UŠTKNI, TELEFON, CO-CA etc.)
https://luciferefekt.bandcamp.com/
CTIB Z VRAHA (one-man pičus )
http://bandzone.cz/ctibzvraha

Na počátku 90. let se v podhůří Beskyd začala formovat osobitá punková komunita, jejíž sílu prověřil čas - žije dodnes, říká se jí Vrah či „rožnovská škola“ a zavítá debatovat a zahrát na Kliniku.
Když padl bolševik na Rožnovsku, v kulturním podsvětí zavládlo uspokojení – ba co více, pro místní androš skončily dějiny Havlem na hradě. Ne tak ale pro část omladiny, která spíše než zadostiučinění cítila rozčarování, nasrání a vztek. Chopila se nástrojů a vzteku dala tvar punku – tvar tak osobitý díky zvuku, poetice, kreativitě a celkovému přístupu, že se brzy začalo u kapel jako Telefon, Co-Ca, Psi, Uštkni, Výbor veřejného blaha, Kultra hovořit o rožnovské škole punku. Namísto spoléhání se na ostatní a dohadování se s hospodskými či kulturními agenturami, rožnovští punkeři si začali záhy dělat věci po svém, čímž později inspirovali celu řadu dalších. Až posléze zjistili, že se tomu říká DIY. Útočištěm se jim v druhé polovině 90. let stala garáž a od roku 2000 klub Vrah – jeden z prvních autonomních fleků u nás, jež si navíc vydobyl renomé po celém světě. Jako mokvající vřed hyzdil Vrah tvář Rožnova a celého Valašska až do roku 2014, kdy se tzv. Vrahouni stáhli zpět do garáže.
Z garáže a Vraha podnikali výpady do nehostinných koutů sebe sama, druhých, scény i světa. Proti náckům, které se jim podařilo eliminovat nikoli tradičním scénářem dvou navzájem se vybíjejících part, nýbrž zapojením širší veřejnosti a města do řešení problému. Proti Temelínu či Velké Pardubické, kam jezdili blokovat. Proti hnědouhelným dolům, které Bakalovo OKD plánovalo v Beskydech otevřít. Proti kácení stromů na náměstí či kamerovému systému v Rožnově. Proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Ale i proti všem ze scény, kteří zapomněli na vzkaz 20. století a zase chtěli ve jménu dělnické třídy, lepších zítřků, srpu a kladiva, Pravdy „osvobozovat“ ostatní se zbraní v ruce.
Ovlivnění kapelami jako Dezerter, Dead Kennedys, Crass, Conflict, D.O.A. či Circle Jerks, ale i např. filozofickým proudem existencialismu či knihami Kurta Vonneguta, rožnovští punkeři nestáli jen u zrodu DIY punku v Čechách, ale i zrodu anarcho-punku. Příští rok tomu bude již dvacet let, kdy Complicité Candide (Spoluvina nevinných) vydala svou první desku „...vždyť strojům tolik chutná“, na kterém sebe ale částečně i punkové podsvětí Rožnova uvedla slovy:
„Complicité Candide - ten bolestný krok začíná a končí u tebe. Našimi těly proudí myšlenky staré jako rituál útlaku a ponížení. Myšlenky, které se zdají radikální těm, kteří se jich bojí. Jsme anarchisté, ale nenarodili jsme se jimi. Stačilo možná jen málo, a naše mozky by se nemusely zabývat politikou lidí, které jsme nikdy nepotkali a přece se nás týkala. To, co opravdu potřebujeme je vlastní úsudek a okamžité osvobození od společenských dogmat. Dostáváme drogy na stříbrných podnosech s vládními razítky. Poslušnost, práce a majetek. Nelíbí se ti jak s tebou zacházíme? Tvé dítě potká to samé. Plán pro celospolečenský rytmus je dokončen. Nebude těžké znásilnit všechny
najednou. Fanfáry znějí a my sušíme slzy svých dětí. Rychleji a rychleji, kdo se opozdil má smůlu, jámy jsou hluboké. Výuku řídí počítače, velcí demokraté pálí bolševické diplomy, v každém jídle alespoň trochu vládního viru. Chceme okamžitou možnost volby, ale ne tu vaši zasranou hru na hlasovací právo. To, co vás opravdu hřeje u srdce, je právo na majetek. Tuhle snůšku zločineckých sraček, svaté právo na krádež a vydírání nazýváte volným trhem. Jak se opovažujete tvrdit, že žijeme svobodně, když zadupete každý zárodek individuálního vývoje. Nechceme platit daně byrokratické hyeně. Sereme na fízly, dobře živené vůdce a jejich poskoky. Neotravujte nás s tím vylhaným příběhem o nejlepším z nejhorších systémů. Dokonce ani nepotřebujeme vymoženosti městských koncentračních táborů. To jsou vaše největší zbraně.
Tak bojujte za lepší život svých dětí. Za rychlejší auta než jsou ty vaše, za více peněz vydělaných za minutu, za více televizních kanálů. Tak bojujte za lepší život svých dětí. Staňte se opět prvními,kteří budou prokleti. Své ideály jste pohřbili pod hromadou cynismu a vyschlého naříkání. Tak nám neserte do hlav sebezničující teze. Své hranice si určujeme sami. Tak si udržujte své obavy.

Myšlenka je vyřčena a žije
Co-Ca zima 1996“

Přestože Vrah jako místo skončil, Vrah jako přístup k životu zůstává na svobodě obtisklý již do několika generací. Přijď 19. listopadu na Kliniku si s Vrahem od 18:00 pokecat a od 19:30 si ho poslechnout. Jak si rozvrhnout síly, aby člověk vydržel bojovat celý život? Naše scéna je příliš mladá a malá na to, aby si mohla dovolit kašlat na utváření společné paměti.

Místo konání akce: Autonomní sociální centrum Klinika, Jeseniova 60, Praha
Datum začátku akce: 19. Listopadu 2016 18:00
Datum ukončení akce: 19. Listopadu 2016 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0877N 14.4666E

Případné změny si prověřte na webu akce Vrah patří na Kliniku!

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce