XIV. Tiché úterý: Eva Turnová a Vratislav Brabenec

Akce Olomouc

XIV. Tiché úterý: Eva Turnová a Vratislav Brabenec
Kultura
Další akce ve městě Olomouc

XIV. Tiché úterý: Eva Turnová a Vratislav Brabenec

Zveme Vás na autorské čtení Evy Turnové a Vratislava Brabence, členů kapely Plastic People of the Universe.

Vratislav Brabenec bude číst ze své nejnovější knihy sloupků, nazvané „Trdliště“, jejíž obsah byl pravidelně publikován v Divadelních novinách, a z připravované sbírky básní „Garden is open“.

Vratislav Brabenec vystudoval zahradnictví na Střední zemědělské technické škole v Mělníku. Na začátku 60. let pracoval jako technik a projektant v zahradnických podnicích. V 2. polovině 60. let studoval teologii na Komenského bohoslovecké evangelické fakultě v Praze, studium nedokončil. Jako klarinetista a saxofonista začínal v jazzových kapelách. Od r. 1972 byl členem skupiny The Plastic People of the Universe. V r. 1976 byl spolu s dalšími osobnostmi českého undergroundu zatčen a poté na základě vykonstruovaných obvinění odsouzen k osmi měsícům vězení. V r. 1982 byl donucen emigrovat do Rakouska, do r. 1997 žil v Kanadě, kde se věnoval zahradnictví a hudbě.Od r. 1997 je opět členem skupiny PPU.
Kromě hudby se věnuje také literatuře, je osobitým básníkem a textařem. Jeho texty vycházely v samizdatových a exilových sbornících a časopisech, od 90. let potom oficiálně, např. Sebedudy, Karlín-Přístav, Vůl Hvězda Ranní, Vážený pane K., Všude je střed světa, Denver, Pajasan, Podoby. Spolu s novinářkou Renatou Kalenskou napsal knihu-rozhovor Evangelium podle Brabence.
Ondřej Bezr z Mladé Fronty DNES charakterizoval Brabence takto: „mimořádně charismatická osobnost, která s patosem starozákonního proroka a zároveň drsností "vykaleného" rockera [...] deklamuje vlastní obvykle biblicky inspirované texty.“

Eva Turnová představí šestou knihu sloupků „Turnový háj 6“, které od roku 2011 vycházejí v časopisech Instinkt a Reflex pod stejnojmenným názvem. Jde o hutné minipovídky, hořkohumorné glosy k současnosti, texty nabité nejen ironií, ale hlavně
sebeironií, sdělující často v pár větách více než patero
novin od A do Zet.
Eva Turnová vystudovala Filozofickou fakultu UK v Praze, obor čeština a angličtina. Přeložila knihu Marka Vonneguta Expres do ráje, zfilmovanou verzi Červeného trpaslíka a několik filmů
a scénářů. Hrála ve filmech Jana Hřebejka, Petra Zelenky a Viktora
Tauše; složila hudbu k filmům Igora Chauna a Tobiáše Jirouse.
Působila jako baskytaristka v kapelách DG 307, Šílenství Mejly Hlavsy a The Plastic People of the Universe; v současnosti koncertuje s vlastní kapelou Eturnity. Přispívá do týdeníků Instinkt, Reflex, Reportér a Respekt.
Nahrála audioknihu Čtení z Turnových hájů a vydala pět dílů Turnového háje, jejichž výběr vyšel v nakladatelství Argo pod názvem BE100F. V roce 2018 se uskuteční dramatizace jejích sloupků v rámci divadla Husa na provázku.

Vstupné 149 CZK.

Místo konání akce: Kratochvíle, Sokolská 36, Olomouc
Datum začátku akce: 10. Dubna 2018 19:00
Datum ukončení akce: 10. Dubna 2018 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.5962N 17.2511E

Případné změny si prověřte na webu akce XIV. Tiché úterý: Eva Turnová a Vratislav Brabenec

Jméno organizátora: Kratochvíle
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
BULAT OKUDŽAVA
Městská knihovna Frýdek-Místek, Frýdek-Místek
HASIČSKÁ MUZEJNÍ NOC
Prachatické muzeum, Prachatice