Zámek plný tónů

Akce Pardubice

Zámek plný tónů
Koncerty
Další akce ve městě Pardubice

Zámek plný tónů

Poprvé na jednom pódiu se setkají smyčcové orchestry tří základních uměleckých škol - Smyčcový orchestr ZUŠ Polabiny z Pardubic, Smiling String Orchestra ze ZUŠ Střezina v Hradci Králové a Musica d´archi, působící při ZUŠ Choceň. Posluchačům mladí hudebníci představí skladby, které si připravili na letošní celostátní soutěž základních uměleckých škol.

Každý z orchestrů pravidelně účinkuje na nejrůznějších koncertech, jezdí na vícedenní soustředění, ale ke vzájemnému poznání a společnému sdílení prožitků s jinými soubory mladí hudebníci mnoho příležitostí nemají. Změnit to by mohl právě tento koncert. Orchestry na něm představí soutěžní skladby, s nimiž se letos zúčastní celostátní soutěže základních uměleckých škol.
Nejstarší historií ze všech tří vystupujících těles se může pochlubit domácí Smyčcový orchestr ZUŠ Polabiny. V současné době jej vede a diriguje Dalibor Hlava, ředitel pardubické Konzervatoře. Orchestr pravidelně účinkuje na nejrůznějších koncertech a každé 3 roky se velmi úspěšně účastní soutěže smyčcových orchestrů ZUŠ. V posledních letech se vždy probojoval do ústředního kola, odkud pravidelně přivezl ocenění.
Smyčcový orchestr Musica d’archi působí při ZUŠ Choceň zhruba pět let, první oficiální vystoupení se uskutečnilo v červnu 2012. V jeho čele stojí dirigent Marco Pascucci. Orchestr se zaměřuje na repertoár různých stylových období a žánrů, hraje skladby původní i aranžované, přednostně klasickou hudbu, nejlépe psanou přímo pro smyčcový orchestr. Zhruba třetinu repertoáru tvoří filmové melodie a moderní hudba.
Nejmladším orchestrem je královéhradecký Smiling String Orchestra. Založil ho violista a houslista Mikuláš Ježek poté, co v roce 2013 začal pedagogicky působit na hradecké škole. Již krátce po svém vzniku se orchestr úspěšně zúčastnil krajského kola soutěže uměleckých škol. Loni vydal CD s hudbou britské skladatelky Rachel Portman. Ke spolupráci si je také vybral houslista Pavel Šporcl, s nímž v průběhu roku 2017 odehráli pět koncertů. Letos se připravují na turné do USA.

Vstupné dobrovolné

Místo konání akce: Východočeské muzeum - Zámek Pardubice, Zámek 2, Pardubice
Datum začátku akce: 7. Března 2018 18:00
Datum ukončení akce: 7. Března 2018 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0411N 15.7767E

Případné změny si prověřte na webu akce Zámek plný tónů

Jméno organizátora: Smiling String Orchestra
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Alice Cooper 2024
Enteria Aréna, Pardubice
HABERA&TEAM – TOUR 100
Enteria Aréna, Pardubice
JELEN- KONCERT SVITAVY
areál před KC Fabrika, Svitavy