Zrození národa z ducha moderny

Akce Praha

Zrození národa z ducha moderny
Jiné akce
Autonomní sociální centrum Klinika, Praha
Další akce ve městě Praha

Zrození národa z ducha moderny

Národní identita. Národní zájmy. Národní stát. Budoucnost národa. Hlavně se postarat o naše lidi. V poslední době se nacionalistická rétorika dostává opět do popředí. Boj za naše národní hodnoty – ať už to znamená cokoli – dávno nezůstává vyhrazen pouze okrajovým partičkám kolem Miroslava Sládka nebo Adama B. Bartoše, ale stává se normou napříč politickým spektrem. Nacionalismus ale rozděluje. A zabíjí. Ten náš malý český příběh nabízí rozmanité možnosti, jak posílit představy o jednotném národním celku a ospravedlňovat vyloučení našich nepřátel a cizích. Jak pracovat s vyprávěním, které vytváří zdání jednoty a rovnosti , avšak ve stejnou chvíli rozděluje a vylučuje?

Iniciativa Ne rasismu vás zve na cyklus přednášek s názvem “Nacionalismus bolí dodnes, kritická reflexe (českého) nacionalismu”. Úvodní přednášky se budou zabývat vznikem politické koncepce národa a levicovou kritikou nacionalismu. Následující přednášky nás zavedou do moderní české a československé historie, přičemž hlavní pozornost bude zaměřena na období, ve kterých nacionalismus hrál zásadní úlohu. S jejich stíny mnohdy zápasíme ještě dnes.

Úvodní přednášku na téma "Zrození národa z ducha moderny" přednese už 6. října Jan Škrob.

Anotace: Národ, jak mu dnes běžně rozumíme, není žádná samozřejmost. Je výsledkem politických konstrukcí především 18., 19., ale i 20. století a dokonce se ani neutvořil všude stejně. Nacionalismus jako ideologie předcházel vzniku národa jako obecně srozumitelného konceptu. V přednášce a následné diskuzi se podíváme mimo jiné na to, v čem byl nacionalismus v době svého vzniku zajímavý a osvobodivý a nakolik je v něm naopak od počátku vepsaná nevraživost a exkluzivita.

Info k celému cyklu už brzy na https://nerasismu.noblogs.org/nacionalismus-boli-dodnes-kriticke-reflexe-ceskeho-nacionalismu/

Místo konání akce: Autonomní sociální centrum Klinika, Jeseniova 60, Praha
Datum začátku akce: 6. Října 2016 19:30
Datum ukončení akce: 6. Října 2016 21:30
Pravděpodobné souřadnice: 50.0877N 14.4666E

Případné změny si prověřte na webu akce Zrození národa z ducha moderny

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce