B1 Šostakovičův Violoncellový koncert

Akce Ostrava

Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Felix Mendelssohn‑Bartholdy
Hebridy op. 26

Dmitrij Šostakovič
Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 Es dur op. 107

Petr Iljič Čajkovskij
Symfonie č. 2 c moll op. 17

 

Johannes Moser – violoncello
Janáčkova filharmonie Ostrava
Alpesh Chauhan – dirigent

 

Felixe Mendelssohna‑Bartholdyho inspirovala k vytvoření úvodní koncertní předehry Hebridy romantická krajina stejnojmenného souostroví u pobřeží Skotska. Obraz divoké a nespoutané přírody s mohutnou pobřežní Fingalovou jeskyní skladatel přenesl do působivé, téměř impresionistické hudební básně z roku 1830.

Na předehru naváže jedno z nejvýznamnějších děl skladatele Dmitrije Šostakoviče. První violoncellový koncert napsal skladatel v roce 1959 pro fenomenálního Mstislava Rostropoviče a najdeme v něm vše od brilantních virtuózních pasáží až po příměs typicky Šostakovičova sarkastického humoru.

Čajkovského Druhé symfonii se někdy přezdívá Maloruská. Tento přívlastek si vysloužila hned po premiéře, a to kvůli citacím několika ukrajinských lidových písní. Čajkovskij začal symfonii skládat v roce 1872 během letního pobytu v ukrajinské Kamjance, která byla oblíbeným letoviskem ruských umělců a volnomyšlenkářů. Přestože kompozice dnes leží ve stínu skladatelových vrcholných symfonií, nechybí jí Čajkovského typický rukopis a půvab.

V programu složeném ze skladeb 19. a 20. století spojí své síly talentovaný britský dirigent nastupující generace Alpesh Chauhan s violoncellovým virtuosem světového formátu Johannesem Moserem.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
MŮJ VZOR, BOŽSKÝ KAREL
Multifunkční aula GONG, Ostrava
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury Akord, Ostrava
LORD OF THE DANCE 2024
Ostravar Aréna, Ostrava
HABERA&TEAM – TOUR 100
Ostravar Aréna, Ostrava
K4 Smetanovo trio
Kino Vesmír, Ostrava