B2 Colli hraje Schumanna

Akce Ostrava

Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Robert Schumann
Koncert pro klavír a orchestr a moll op. 54

Jean Sibelius
Symfonie č. 2 D dur op. 43

 

Federico Colli – klavír
Janáčkova filharmonie Ostrava
Christoph Altstaedt – dirigent

 

Slibnou kariéru klavírního virtuosa Robertu Schumannovi zmařilo zranění pravé ruky, proto vstoupil do hudebních dějin jako talentovaný skladatel a bystrý hudební kritik. Vznik jeho Klavírního koncertu je spojen s milostným vztahem s mladičkou geniální klavíristkou Clarou Wieckovou, která se o několik let později stala skladatelovou manželkou. Schumann původně zamýšlel kompozici jednovětého díla, na žádost manželky ale koncert v roce 1845 rozšířil do třívěté podoby. V jejím podání slavila skladba mimořádný úspěch a dodnes je „koncertem koncertů“ na žebříčku světové hudební literatury.

„Má Druhá symfonie je zpovědí duše,“ uvedl o svém díle finský skladatel Jean Sibelius v jednom z dopisů. Finské publikum přesto už při premiéře pochopilo tuto symfonii jako vyjádření boje o nezávislost na Rusku. Přispělo k tomu nejen grandiózní beethovenovské finále celého díla, ale také načasování. Kompozice vznikla v letech 1901–1902, bezprostředně po úspěšném provedení Sibeliovy nacionálně laděné symfonické básně Finlandia. Druhá symfonie je strhujícím dílem, které se řadí mezi nejpopulárnější skladatelovy kompozice a dodnes okouzluje posluchače svou dramatičností a krásou.

Koncert bude ostravským debutem německého dirigenta Christopha Altstaedta, po jeho boku potom vystoupí přední italský klavírista Federico Colli, který si naopak ostravské publikum již několikrát podmanil.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
G4 Jelen & JFO II
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury Akord, Ostrava
C4 Oslavuji
Kino Vesmír, Ostrava
K4 Smetanovo trio
Kino Vesmír, Ostrava