EPOS A FILM

Akce Brno

EPOS A FILM
Divadlo, kino, Festivaly
Další akce ve městě Brno

EPOS A FILM

Dvoudenní filmová přehlídka ve spolupráci Domu umění a Kina Art je součástí doprovodného programu k výstavě Epos: Vernisáž výstavy EPOS / 1967–1980

Fotografové skupiny Epos byli ve své tvorbě přímo či nepřímo ovlivněni kulturním děním 60. a 70. let: snažili se sledovat to nejaktuálnější nejen u nás, ale i na Západě – všechno, co odpovídalo jejich svobodnému „bigbítovému“ naladění, včetně nově vznikajících přelomových filmových děl. Přijďte se naladit na dobovou atmosféru skrze vizuální působivost a sílu filmových příběhů!

pondělí 24. 10.
18 h
°°°Holubice (Fr. Vláčil, 1960, Československo)
Příběh chlapce pečujícího o zraněnou holubici byl závanem svěžího větru v československé kinematografii zatížené agitací. Na dětském filmu Františka Vláčila je od prvního okamžiku patrná jeho novost, poetičnost, obrazovost i neobvyklost. Zároveň samotná srozumitelnost internacionálního a humanistického námětu chránila dílo před nařčením z formalismu.
°°°Po skončení projekce diskuse se členy skupiny Epos°°°

20.30 h
°°°Sedmá pečeť (Ingmar Bergman, 1957, Švédsko)
Starý příběh o smyslu života a hledání Boha. Předobrazem filmu byla Bergmanova divadelní hra Malba na dřevě. Z nástrah divadelnosti Sedmou pečeť vymaňuje kamera Svena Nykvista, severská krajina uprostřed léta a také herci (s charismatickým Maxem von Sydowem v hlavní roli). Seversky chmurná estetika obrazu slavného Bergmanova filmu byla také určitou inspirací pro snímky skupiny Epos.

úterý 25. 10.
18 h
°°°Slávnosť v botanickej záhrade (Elo Havetta, 1969, Československo)
Pestrý filmový karneval zasazený do prostředí vinařské vesnice rozehrává prostřednictvím často bizarních postav univerzální příběh o lidských obavách, snahách a nezdarech. Všestranně nadaný Elo Havetta ve svém celovečerním debutu pracuje nejen se slovenským folklórem a až malířskou kompozicí záběrů, ale nebojí se použít dokonce postupy němého filmu. Pestrou škálu emocí zručně mixuje experimentováním s groteskou, patosem a přítomná je i banalita a naivita života jako takového.

20.30 h
°°°S borovou šiškou pod zády (Mikko Niskanen, 1966, Finsko)
Snímek je prvním výrazným pokusem překročit stín Bílého soba (a ducha finského vojáka) směrem k novátorským trendům 60. let - k experimentům s narací a improvizací a přitom funguje jako věrohodná sonda do života mládeže. Mikko Niskanen se ve Finsku (dávno před Akim a Mikou Kaurismäkim) uvedl jako první výraznější finský režisér s autorskou ambicí.

vstupné na každou projekci 100 Kč/FK 50 Kč

Všechny filmy uvádíme v původním znění s českými titulky.
Slávnosť v botanickej záhrade ve slovenštině s anglickými titulky!
°°°25/10/2016, 6pm
Festival in the Botanical Garden (Elo Havetta, 1969, Czechoslovakia)
The lively film action is set in the environment of a wine-growing village, where the often bizarre characters play out a universal story of human apprehensions, endeavours and failures. The endless carnival merry-making completely ignored the onset of normalisation.

http://kinoart.cz/festivaly/epos-a-film/

Místo konání akce: Kino Art, Cihlářská 19, Brno
Vstupenky: http://kinoart.cz/festivaly/epos-a-film/
Datum začátku akce: 24. Října 2016 18:00
Datum ukončení akce: 25. Října 2016 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.2043N 16.6036E

Případné změny si prověřte na webu akce EPOS A FILM

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Chillibraní 2024
Líšeňská 46, Bzzzukot, Brno
SLAVNOSTI CHŘESTU A VÍNA 2024
Palackého náměstí, Ivančice
Chillibraní 2024
Líšeňská 46, Bzzzukot, Brno
Mirai Summer Fest 2024
zámecký park Slavkov - Austerlitz, Slavkov u Brna