II. koncert sborového cyklu sezony 2017/2018

Akce Praha

II. koncert sborového cyklu sezony 2017/2018
Koncerty
Další akce ve městě Praha

II. koncert sborového cyklu sezony 2017/2018

Program:
Gioachino Rossini (1792–1868): Il candore in fuga
Mizející nevinnost
pro smíšený sbor a cappella

Gioachino Rossini (1792–1868): Lʼespérance
Naděje
pro ženský sbor a klavír

Gioachino Rossini (1792–1868): Chant funèbre à Meyerbeer
Smuteční zpěv za Meyerbeera
pro mužský sbor a buben

Giuseppe Verdi (1813–1901): Pater noster
Otče náš
pro smíšený sbor a cappella

Johannes Brahms (1833–1897): Fest- und Gedenksprüche op. 109
Slavnostní a památné verše
pro smíšený dvojsbor a cappella

Pēteris Vasks (*1946): Lidzenuma ainavas
Rovinaté pláně
pro housle, violoncello a smíšený sbor
(česká premiéra)

Eric Whitacre (*1970): Cloudburst
Průtrž mračen
pro sóla, smíšený sbor, bicí nástroje a klavír

Interpreti:
sólisté v jednání
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek - dirigent


Italskou romantickou hudbu proslavila především opera, a drobnější vokální žánry tak zůstaly neprávem v jejím stínu.

Gioachino Rossini (1792–1868) se věnoval sborové tvorbě hlavně ve svém pozdním tvůrčím období a většinu těchto kompozic zahrnul do cyklu příznačně nazvaného Hříchy stáří. Patří sem mistrovský kontrapunkt Mizející nevinnost i originální pochodová Smuteční píseň za Meyerbeera. Ženský sbor Naděje je o něco starší a svým vyzněním připomíná schubertovskou píseň. Giuseppe Verdi (1813–1901) se sborovou tvorbou zabýval jen okrajově, nicméně jeho modlitba Otče náš je vrcholnou romantickou kompozicí. Díky dokonalému vedení hlasů v ní dociluje výjimečně barevných souzvuků. Její křehký výraz dokresluje měkkou italštinou, jíž nahradil obvyklejší latinskou verzi textu.

Dílo Johannesa Brahmse (1833–1897) představuje jeden z vrcholů německé sborové hudby 19. století. K nejslavnějším skladatelovým vokálním kompozicím patří cyklus tří motet nazvaný Slavnostní a památné verše. Skladba zhudebňuje biblické texty a je inspirována pozdně renesanční a barokní hudbou. Obsazení velkého smíšeného dvojsboru ji rozeznívá velkolepým zvukem, který svou plností připomíná varhany.

Pēteris Vasks (*1946), nejvýznamnější lotyšský skladatel, říká o své hudbě: „Každá moje skladba vypráví o zemi, kterou mám na celém světě nejraději – o Lotyšsku.“ Vasksova moderní hudební řeč vychází z pobaltského folkloru a inspiraci nachází v místní přírodě, kultuře a historii. Skladba Rovinaté pláně zkomponovaná v roce 2002 zachycuje atmosféru nekonečných nížin jiholotyšského Zemgalska. Klidný obraz severské krajiny v ní postupně graduje až k rannímu rozbřesku a probuzení ptáků, jež jsou symbolem zázraku každodenního znovuzrození přírody. Sbor zpívající bez textu doprovází virtuózní hra houslí a violoncella.

Také americký skladatel Eric Whitacre (*1970) pracuje ve své skladbě Průtrž mračen s tématem znovuzrození. Zhudebnil k tomu báseň Rozbitý džbán, jejímž autorem je mexický básník a nositel Nobelovy ceny Octavio Paz (1914–1998). Text apeluje na člověka, který sešel ze správné cesty, aby se vrátil zpět a očistil se, podobně jako to dokáže silou vody a deště příroda. Whitacre uvádí kompozici klidnou a harmonicky bohatou sborovou meditací, která postupně graduje až do očistné průtrže mračen. Zpěv je v závěrečné zvukomalbě doplněn klavírem, bicími nástroji a také „hrou na tělo“, tedy luskáním, tleskáním a dupáním. Jedná se o nejslavnější Whitacrovo dílo, které svého autora vyneslo mezi nejhranější skladatele sborové hudby současnosti.

Lukáš Vasilek

Místo konání akce: Kostel sv. Šimona a Judy, Dušní, Praha
Datum začátku akce: 5. Dubna 2018 19:30
Datum ukončení akce: 5. Dubna 2018 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0922N 14.4202E

Případné změny si prověřte na webu akce II. koncert sborového cyklu sezony 2017/2018

Jméno organizátora: Pražský filharmonický sbor
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Poletíme? (album release)
Lucerna - Velký sál, Praha
DROPKICK MURPHYS
Lucerna - Velký sál, Praha