M3 Novoroční koncert II

Akce Ostrava

M3 Novoroční koncert II
Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Nový rok přivítá Janáčkova filharmonie nejpopulárnější českou operou, tuto pozici si od svého uvedení drží Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany. Dále fragmenty z opery Julietta od Bohuslava Martinů a Novosvětskou symfonií od Antonína Dvořáka.

 

Bedřich Smetana
Prodaná nevěsta, předehra k opeře

Bohuslav Martinů
Fragment z opery Julietta H 253A1

Antonín Dvořák
Symfonie č. 9 e moll op. 95 B 178 „Z Nového světa“

 

Kateřina Kněžíková – soprán
Richard Samek – tenor
Jiří Hájek – baryton
Janáčkova filharmonie Ostrava
Vassily Sinaisky – šéfdirigent JFO

 

Příchod nového roku oslaví Janáčkova filharmonie skladbami tří českých hudebních velikánů. Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany si od své premiéry v roce 1866 drží pozici nejpopulárnější české opery. Efektní, mozartovsky jiskřivá a v pravém smyslu virtuózní předehra se dodnes řadí k oblíbeným číslům českých a světových orchestrů.

Fragmenty z opery Julietta skladatele Bohuslava Martinů představují průřez dílem, které skladatel vytvořil v roce 1939 pro vystoupení v pařížském rozhlase. Surrealistické libreto francouzského dramatika a básníka Georgese Neveuxe nás přivádí do iluzivního světa knihkupce Michela a jeho nedosažitelné femme fatale jménem Juliette. Na koncertě zazní první fragment, který je snovým obrazem lesa, kde dochází ke střetu Michelových reálných vzpomínek s Juliettinými fantastickými představami.

Scéna ukazuje, jak tenká může být hranice mezi realitou a snem. Vytvořením Novosvětské symfonie dal Antonín Dvořák vzniknout jednomu ze svých nejhlubších a nejkrásnějších děl. Skladba byla vytvořena během Dvořákova amerického pobytu v roce 1893 a odráží se v ní nejen dojmy z americké přírody a životního stylu, ale také inspirace afroamerickou a indiánskou lidovou hudbou.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
G4 Jelen & JFO II
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
M4 Smetanova Libuše II
Divadlo Jiřího Myrona, Ostrava