R1 Paul Lewis

Akce Ostrava

R1 Paul Lewis
Koncerty, Kultura
Web akce:
www.jfo.cz/
Web organizátora:
www.jfo.cz/
Další akce ve městě Ostrava
Podrobnější informace: janacekpoint@jfo.cz

Felix Mendelssohn-Bartholdy
Písně beze slov (výběr)
Wolfgang Amadeus Mozart
Klavírní sonáta č. 11 A dur K 331
Alexandr Skrjabin
Pět preludií pro klavír op. 74
Modest Musorgskij
Obrázky z výstavy, cyklus deseti kusů pro klavír 

Paul Lewis – klavír 

Třicet šest skladeb pro klavír, přičemž první a poslední od sebe dělí rozmezí dvaceti šesti let. Felix Mendelssohn-Bartholdy je psal na různých místech a prakticky po celý svůj krátký život. V té době patřil klavír ke standardnímu vybavení mnoha měšťanských domácností a stručné, poměrně nenáročné, a přitom vynalézavé skladby se staly velmi populárními. 
Klavírní sonáta č. 11 A dur K. 331 – ano, to je ta Mozartova sonáta, jejíž třetí větu známe jako Turecký pochod! Pozornost ale zasluhuje třeba i druhá věta – Menuet a Trio. Menuet totiž autor vytvořil stylem italských tanců, které byly v té době žhavou novinkou. A první věta? Půvabné téma s variacemi.

Tvorba Alexandra Skrjabina je mimořádně osobitá. Pokud si umělce někdy představujeme jako extatické osobnosti z jiného světa, Skrjabin by patrně byl prototypem. A stejně tak jeho hudba. Ve své tvorbě postupně dospěl k velmi volné tonalitě, vynalezl a uplatňoval svůj „mystický akord“, experimentoval dokonce s vizuálními aspekty hudby a světelným klavírem. Jeho tvorba má hluboký filozofický podtext a Pět preludií je poslední opus, který napsal před náhlou smrtí v roce 1915.
Malíř Viktor Hartmann byl přítelem Musorgského. Svá díla vzájemně znali a diskutovali o nich. V roce 1873 však Hartmann náhle zemřel na zástavu srdce. Jeho odchod se Musorgského velice dotkl. O rok později navštívil posmrtnou výstavu Hartmannových děl a všechno ostatní, čemu se v tu chvíli věnoval, šlo stranou – skladatel se pustil do nekonvenčně pojaté programní suity Obrázky z výstavy, která dnes patří k nejhranějším skladbám vůbec.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava, p. o.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
M4 Smetanova Libuše II
Divadlo Jiřího Myrona, Ostrava
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
METALLICA & SYMPHONY TRIBUTE SCREAM INC.
Multifunkční aula GONG, Ostrava