Řecká noc / Vaňkovka Fest

Akce Brno

Řecká noc / Vaňkovka Fest
Festivaly, Koncerty
Web organizátora:
cafeprah.cz/
Další akce ve městě Brno

Řecká noc / Vaňkovka Fest/ koncert/ open air/ vstup zdarma

Řecká noc - koncert v rámci Vaňkovka Festu 2017 se vstupem zdarma na pódium před Café Práh. Akce za každého počasí. Pořádá Galerie Vaňkovka. Festival do 31.7. Další akce na www.vankovkafest.cz

19:00 Řecká noc: Anatoli | www.reckahudba.cz/
20:30 Řecká noc: Jannis Moras & Banda | www.jannismorasbanda.com

INFO.
Anatoli
Řecká kapela z Brna, složená z muzikantů nejrůznějších národností, přestože jádro vždy tvořili brněnští Řekové. Na začátku byla Anatoli skupina, které se zabývala tradiční řeckou hudbou Řeků z oblasti Malé Asie (dnešní Turecko), především z oblastí velkých měst jako jsou Smyrna (Izmir) a Konstantinopole (Istanbul). Postupem času se ale hudebně posouvali stále víc na západ, až zakotvili u žánru rebétiko, které bývá často připodobňováno k americkému blues. Ani ne tak pro hudbu samotnou, ale spíš kvůli podobným sociálně-politickým podmínkám, za kterých vzniklo. Jedná se o hudbu nejchudších vrstev, převážně Řeků z Malé Asie, kteří v roce 1922 po prohrané řecko-turecké válce opustili své domovy a vydali se vstříc nejisté budoucnosti dál na západ. Písně, které byly ve své době považované za underground a které zajímavým způsobem spojily západní a východní prvky většinou vypráví o životě utiskovaných, o životě lidí žijících v bezpráví, o bídě o smutku, žalu.

Jannis Moras & Banda
Jannis Moras & Banda je pětičlenná kapela z Brna, kterou tvoří tři bratři řeckého původu Jannis, Alexis a Markos Morasovi a dvě české dívky - Iva Oulehlová a Zuzana Mitrengová. Přestože Banda začala své působení v roce 2014 koncerty s převzatou současnou řeckou hudbou několika významných hudebníků, po roce přesunula těžiště své práce na vlastní tvorbu. Autorem všech písní je Jannis Moras, a to jak hudby, tak textu (všechny v řečtině). Co do žánrové příslušnosti, jedná se o postmodernu v nejširším slova smyslu tohoto pojmu. Na poli hudebním se setkávají prvky tradiční a lidové řecké hudby s postupy a principy hudby 20. a 21. století. Tyto zdánlivé protiklady spolu koexistují mnohdy i v rámci jedné skladby. Po textové stránce lze hovořit o filozofické písni, jejímž ústředním tématem je lidská podstata a nejčastějšími motivy pak lidské myšlení, vztah k životu, přírodě, času a dalším entitám ve vesmíru.

Místo konání akce: Café Práh, Ve Vaňkovce 1, Brno
Datum začátku akce: 5. Července 2017 19:00
Datum ukončení akce: 5. Července 2017 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.1875N 16.615E

Případné změny si prověřte na webu akce Řecká noc / Vaňkovka Fest/ koncert/ open air/ vstup zdarma

Jméno organizátora: Café Práh
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce