Tony Buck- Solo /Austrálie/

Akce Praha

Tony Buck- Solo /Austrálie/
Koncerty
Web organizátora:
www.rachot.cz
Další akce ve městě Praha

Tony Buck- Solo /Austrálie/

Sólová jízda multiinstrumentalisty a opory kultovní kapely The Necks

Cena stání: 200 CZK (platí do 31.12.) / 300 CZK (platí do 24.1.)

(for English - see below)
Australské trio The Necks, s pověstí té nejlepší z kultovních a stylově nezařaditelných kapel, u nás koncertovalo několikrát. Jeho bubeník Tony Buck doprovázel jazzmany Branforda Marsalise a Ernie Wattse a přes dvacet let vede paralelní sólovou kariéru.

Navzdory jeho profesi se ale nejedná ani o bubnová sóla či klasické sólové koncerty. V Buckově performanci se prolíná několik rovin. Zčásti je to audiovizuální instalace, tedy tvůrčí disciplina, k jejímž průkopníkům patřil Brian Eno. V časovém sledu, který je napůl určen autorem, napůl náhodou, dochází k interakci mezi hudebníkem, širokou paletou nástrojů i objektů. Představení má epický ráz, bohatý na dějové zvraty, vizuální proměny i zvukové kontrasty. Je tu i návaznost na stěžejní díla rockové avantgardy, včetně instrumentálních provokací Lou Reeda a Johna Cale z Velvet Underground, i dnes už klasických skladeb Johna Cage. Pokud ale tvorba těchto umělců deklarovala osvobození od konvencí, přístup Tonyho Bucka je odlišný. Jeho hudba je svědectvím o době, kdy konvence už nikoho nelimitují – a podobně jako koncerty jeho mateřské skupiny The Necks jsou jemně strukturovanou a detailně zvládnutou improvizací. Jakoby náhodný sled nápadů vytváří zcela neopakovatelné a magické hudební plochy.
Buck hraje sólové koncerty už dvě dekády, a v posledních letech vybrušoval jejich strukturu k dokonalosti. Důkazem je nové sólové album Unearth. Na povrch zde poprvé vystupuje jeho dosud utajená obliba kytary, elektroniky i terénních nahrávek. „S talentem, který by mu záviděl Picasso, dokáže malovat pomocí rytmu,“ píše kritika. Britského avantgardního skladatele Chrise Cutlera uchvátil způsob, jakým Buck užívá interaktivní systém sampler-perkuse značky STEIM. Buck je navíc známý spoluprací s holandskou skupinou The Ex. Se špičkovými japonskými improvizátory založil skupinu Peril, a jeho tvorbu s The Necks srovnávají odborníci s průkopníky kraut-rocku Can či Faust – i s minimalistickými skladateli jako Philip Glass.

EN
Unearth is the first solo recording from Australian born, Berlin based composer and drummer Tony Buck in 15 years.

With Unearth he delivers his most accomplished solo composition. Built across several years, the record is the culmination of his approaches to percussive intensive, pulse and explorations in compositional density. The architecture of this work is framed unsurprisingly around a core of percussion but also draws heavily on Buck’s less known interests in guitar, synthesiser and field recordings. These elements coalesce, haunting one another in an evasive manner that is inexorable, creating a slow moving dialogue of extreme dynamic interchange.
Operating at a pace not dissimilar to what one might expect from a recording by The Necks, Unearth explores a gradual, swelling sound mass, teeming with details, cast across long dynamic arcs. Seeming to move at a pace simultaneously brisk and unhurried, the piece represents an exploration of and meditation on, the duality and paradox of time itself. Moments of fragile and infinitesimal sounds contrast with droning, dense layers; melodic and harmonic elements play out against backgrounds of texture and noise. The pieces elements operate together to render an impressionistic multiverse of worlds, unfolding and wrapping themselves around one another. The work exists as a hierarchical sound mass; a sedimentary layering of intensities , unearthed and unearthly.

Místo konání akce: Punctum Krasova, Krásova 27, Praha
Vstupenky: https://rachot.cz/tony-buck-solo/
Datum začátku akce: 25. Ledna 2018 19:30
Datum ukončení akce: 25. Ledna 2018 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0838N 14.4465E

Případné změny si prověřte na webu akce Tony Buck- Solo /Austrálie/

Jméno organizátora: Rachot
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce